Третя людина у світі досягла ремісії ВІЛ після трансплантації стовбурових клітин — вчені

Американська жінка стала третім пацієнтом у світі, який перейшов у ремісію до ВІЛ-інфекції після трансплантації стовбурових клітин.

Про це повідомляє CNN.

Вчені не розкривають ім'я пацієнти. Лише говорять, що це жінка середнього віку та змішаної раси. У 2013 році у неї діагностували ВІЛ, а у 2017 поставили діагноз лейкемія.

Жінка отримала високі дози хіміотерапії, що знищила її клітини крові.

Згодом їй зробили трансплантацію стовбурових клітин від дорослого члена сім'ї. Також вона отримувала стовбурові клітини через пуповинну кров від неспорідненої новонародженої дитини. Саме у пуповинній крові була мутація, стійка до ВІЛ-інфекції.

У 2020 році жінка припинила приймати антиретровірусну терапію проти ВІЛ. А вже на початку 2022 ВІЛ в її організмі не виявляли.

Доктор Маршалл Глесбі, член дослідницької групи, розповів, що пуповинна кров береться з національного сховища. Це дозволяє вченим знаходити зразки з мутацією, стійкою до ВІЛ. Цей вид мутації переважно зустрічається у людей північноєвропейського походження, що обмежує трансплантації для людей не європеоїдного походження.

Однак американська пацієнтка — представниця змішаної раси, а те, що трансплантація їй підійшла, може говорити про ширше коло людей різних рас, яким можна провести таку процедуру.

Науковці кажуть, що на рік приблизно 50 людей із ВІЛ та раком крові можуть отримати користь від трансплантації стовбурових клітин. Водночас такий метод лікування не підходить більшості людей із ВІЛ-інфекцією.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини та публікує дивовижні історії. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

П’ять проривних технологій 2021-го, які дали людству шанс на подолання невиліковних хвороб