Три європейські держави «глибоко стурбовані» заявами Ірану про вдосконалене збагачення урану

Франція, Німеччина та Великобританія заявили в понеділок, що їх насторожило оголошення Ірану про те, що він має намір встановити додаткові центрифуги для збагачення ураном та прийняти законодавство, згідно якого може розширитися його ядерна програма.

«Якщо Іран серйозно ставиться до збереження простору для дипломатії, він не повинен реалізовувати ці кроки», — заявили в спільній доповіді три держави, які разом з Китаєм та Росією уклали угоду про ядерне стримування з Тегераном, відому під назвою JCPOA, у 2015 році.

У конфіденційному звіті Міжнародного агентства з атомної енергії, отриманому Reuters, йдеться про те, що Іран планує встановити ще три каскади або кластери вдосконалених центрифуг ІР-2м на своєму збагачувальному заводі в Натанці. Він побудований під землею, мабуть, для стійкості до бомбардувань з  повітря.

Угода Ірану з ядерними державами передбачає, що Тегеран може використовувати у Натанці лише центрифуги першого покоління ІР-1, які значно повільніше переробляють уран, і що вони мають бути єдиними апаратами, за допомогою яких Іран може накопичувати збагачені запаси.

«Недавнє оголошення МАГАТЕ з боку Ірану про те, що він має намір встановити додаткові три каскади вдосконалених центрифуг на заводі збагачення палива в Натанці суперечить JCPOA. Воно викликає глибоке занепокоєння», — зазначили три держави у звіті сторожової організації ООН, який ще не оприлюднений.

Держави заявили, що новий закон, який зобов'язує уряд Ірану припинити інспекції ООН ядерних об'єктів та активізувати збагачення поза межами угоди, також несумісний з угодою та ширшими зобов'язаннями Ірану щодо нерозповсюдження ядерної зброї.

«Такий крок поставить під загрозу наші спільні зусилля щодо збереження JCPOA, а також ризикує поставити під загрозу важливу можливість для повернення до дипломатії з новою адміністрацією США», — заявили вони, маючи на увазі команду Байдена, який 3 листопада переміг президента Дональда Трампа на виборах.

«Повернення до JCPOA також було б корисним для Ірану», — додали три автори. Вони мають на увазі рішення Тегерану скасувати деякі свої ядерні зобов'язання у відповідь на відмову адміністрації Трампа від угоди в 2018 році та відновлення жорстких санкцій, які вдарили по економіці Ірану.

ЄC засудив вбивство іранського вченого-ядерника