Трипільська ТЕС зруйнована: що відомо про обстріл

Внаслідок російського ракетного удару у ніч на 11 квітня була повністю зруйнована Трипільська ТЕС на Київщині.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна з посилання на голову наглядової ради Центренерго Андрія Готу.

За його словами, у результаті влучень сталася масштабна пожежа в турбінному цеху. Зараз тривають роботи з локалізації вогню. Працівники, які перебували на зміні залишилися живими.

Таким чином Центренерго втратило 100% генерації електроенерії на своїх об'єктах. 22 березня 2024 року окупанти знищили Зміївську ТЕС на Харківщині, а у липні 2022 року окупували Вуглегірську ТЕС на Донеччині.

Що відомо про Трипільську ГЕС

Трипільська ГЕС — найпотужніша на Київщині та одна з найбільших в Україні. Вона була найбільшим постачальником електроенергії у Київську, Черкаську та Житомирську області.  Її встановлена електрична потужність становила 1800 МВт.

Станцію почали будувати у 1963 році, а ввели в експулатацію у 1977 році. Вона розташована на Дніпровському узбережжі в 45 км південніше Києва, поблизу села Трипілля. 

Вперше Трипільську ТЕС окупанти обстріляли у перший день повномасштабного вторгнення. Тоді вони поцілили снарядом у вугільний склад теплоелектростанції. Обладнання і споруди станції вціліли, але загорівся вагончик, щонайменше одна людина постраждала. Із відновленням тоді допомагали Нідерланди. Вонипередали 80 вантажівок з обладнанням, зокрема, трансофрматорами.

У серпні 2023 року директор Центренерго Андрій Чуркін розповідав, що роботи із облаштування засобами фізичного захисту Трипільської ТЕС були завершені на 100%. Він передбачав зведення захисних споруд навколо критично важливих елементів ТЕС і мав захистити від падіння уламків ракет, непрямих атак БПЛА та інших ушкоджень.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Уночі ППО знищила 57 цілей рф — 18 ракет і 39 ударних дронів