Це перемога! Україна зрівнялась за рівнем корупції зі Сьєрра-Леоне та Замбією
TI

За підсумками 2020 року Україна дещо покращила свою позицію у Індексі сприйняття корупції, який складає Transparency International.

За 2020 рік Україна набрала 3 бали та з сумарними 33 балами зі 100 посіла 117-е місце серед 180 країн.

Такі самі показники мають африканські Єгипет, Есватіні, Сьєрра-Леоне, Замбія та азійській Непал. 

Єдиною країною серед сусідніх, яку Україна випереджає, є Росія — у неї 30 балів і 129-е місце. Навіть у Білорусі, де авторитарно править Олександр Лукашенко, показники кращі — 47 балів і 63-е місце у світі.

Лідери Індексу сприйняття корупції не змінилися — це Данія та Нова Зеландія, які набрали по 88 балів зі 100.

Найгірші показники у Сомалі (12), Південного Судану (12) і Сирії (14).

«Передусім наші бали у 2020 році зросли завдяки запуску Вищого антикорупційного суду та перезапуску Національного агентства з питань запобігання корупції. Так само на позитивних результатах відбилися антикорупційні зміни, впроваджені під час турборежиму Верховної Ради. Однак специфіка Індексу не охопила ті ризики, які особливо яскраво вималювалися в останні місяці та можуть суттєво відкинути нас назад у сфері протидії корупції», — пояснює Андрій Боровик, виконавчий директор Transparency International Україна.

Він уточнює, що особливе занепокоєння викликають затримка з судовою реформою, тиск на антикорупційні інституції, а також спроби порушити й нівелювати досягнення у сфері публічних закупівель.

Коломойського визнали одним з головних «злочинців» та «корупціонерів» 2020-го