«Це російське місто». У Дніпрі в кав’ярні бариста відмовилася обслуговувати клієнтів українською
УНІАН

В одній з кав’ярень Дніпра бариста відмовляється обслуговувати відвідувачів українською мовою, заявляючи, що нібито не зобов’язана її знати.

Відповідне відео оприлюднила у себе у Facebook Анна Счасна-Гарус, яка зіткнулася з хамською поведінкою працівниці закладу.

 «У кафе Дніпра запитала: «Є до кави «тістечко»?». У відповідь почула: «Нічого не розумію, що таке «тістечко». Я буду краще вчити французьку. Дніпро російське місто було завжди». Шукаю власницю цього кафе. Хочу її запитати: «Чиє місто Дніпро?!», — розповіла клієнтка, опублікувавши відповідне відео.

 

 

Posted by Ганна Счасна-Гарус on Friday, February 12, 2021

Крім того, вона вже звернулася в зв’язку з поведінкою баристи до Уповноваженого з захисту державної мови, однак відповідь поки не отримала.

16 січня в Україні вступила в силу норма мовного закону, за якою вся сфера обслуговування має перейти на державну мову, незалежно від форми власності.

10 лютого стався схожий інцидент: касирку Novus звільнили за відмову говорити з клієнткою українською мовою. Про це повідомило видання Kyiv Media із посиланням на повідомлення киянки Анни Сокіл на її сторінці у Facebook. На даний момент її повідомлення не доступне.

Як ми писали раніше, мовний омбудсмен вимагає скасувати регіональні мови на місцях. Окремі органи місцевого самоврядування досі ведуть діловодство російською мовою.

«Не може бути Росії в Україні» — Тарас Кремінь