«Це тільки початок!». IT-експерти оцінили лідерство України в світі за користуванням криптовалютами

В Україні дійсно багато користувачів криптовалют, і це — результат роботи контролюючих органів, насамперед Національного банку. Так президент асоціації «Блокчейн України» (БАУ) та засновник першого публічного крипто-обмінника в Східній Європі і СНД Kuna.io Михайло Чобанян прокоментував вчорашнє повідомлення Мінцифри про те, що українці частіше за всіх у світі користуються віртуальними активами. 

У коментарі Chas News Чобанян зазначив, що при складанні звіту компанія The Chainanalysis, ймовірно, використовувала показники зовнішньоекономічної діяльності України. За словами президента БАУ, для того, аби відправити з України гроші за кордон, необхідно отримати багато дозволів, встановлених у т. ч. і Нацбанком. Звісно, багато хто не захоче отримувати ці дозволи, тому є альтернатива — криптовалюта.

Також Чобанян звертає увагу на економічну ситуацію, що склалася в Україні, адже наразі у українців немає інших варіантів для інвестицій коштів, окрім як покласти гроші на депозит або купити квартиру. «Депозит — це нецікаво і небезпечно, люди це вже розуміють. Квартиру ще дехто може взяти, але там достатньо високий поріг входу: в Києві можна купити мінімально від $25-30 тис. Тому є третій ризикований але високодоходний варіант — криптовалюти», — вважає він.

«За моїми підрахунками, за останні п’ять років ми створили базу користувачів, яка налічує не менше мільйона людей в Україні — це ті, хто хоч раз користувався криптовалютою або ж регулярно нею користується… Тому тут треба подякувати Національному банку. Тому ми і №1. І це тільки початок. А далі нас чекає повальна криптовізація, тому що це зручніше, швидше і безпечніше», — додав Чобанян.

Вчора Міністерство цифрової трансформації, з посиланням на аналітичну блокчейн-компанію The Chainalysis, повідомило, що українці частіше за всіх у світі користуються віртуальними активами. 

У міністерстві пояснили, що такі високі показники України на ринку віртуальних активів зумовлені високим рівнем цифрової обізнаності населення (Україна входить у топ-5 по безготівкових платежах у світі) та «якісним освітнім інтелектуальним базисом». 

Незалежний розробник у сфері криптовалют Андрій Соболь у коментарі Chas News розповів, що результат дослідження The Chainalysis можна пояснити тим, що «Україна — аномально бідна країна», тому потрібно використати дуже мало криптовалюти на душу населення, аби цифри у звіті компанії відносно ВВП або реального доходу були досить великими. 

«З іншого боку, Україна — європейська країна, тобто з високим рівнем освіти і проникнення інтернету як для такої бідної країни. Тому навчитись користуватися криптовалютами українцям в середньому легше, ніж тим, хто стоїть поряд з нами в списку ВПП на душу населення», — додав він.