«Це тільки початок»: до станції «Академік Вернадський» масово йдуть пінгвіни (відео)

До української антарктичної станції «Академік Вернадський» масово повертаються пінгвіни.

Про це повідомляє Національний антарктичний науковий центр.

Менше тижня назад до полярників завітав перший птах, а за останні кілька днів їх кількість вже зросла з 50 то 600 особин та продовжує збільшуватися.

«І це тільки початок», — зауважують полярники.

У центрі розповіли, що через теплий клімат час повернення пінгвінів до «Вернадського» змінився.

Цього року вже у вересні (початок антарктичної весни) у районі острова Галіндез, де розташована станція, стоїть досить тепла як для цього сезону погода: -5 С⁰ – середня температура  повітря, а -1,1 С⁰ – води. Морського льоду майже немає, тож пінгвіни припливають на місця гніздових колоній раніше. Відповідно раніше вони почнуть відкладати яйця.

Перші гніздові колонії теплолюбних субантарктичних пінгвінів з'явилися у цьому районі наприкінці 2000-х. Відтоді строки відкладання ними яєць  значно змістились: з кінця листопада на початок місяця.

«Зсув колоній цього виду пінгвінів на південь і зміна строків їхнього репродуктивного періоду є яскравою ілюстрацією потепління в регіоні», — розповів біолог української антарктичної експедиції Вадим Ткаченко.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

На станції «Академік Вернадський» дерусифікували дороговказ (фото)