У Мінцифрі розповіли про нові можливості додатку «Дія 2.0». Chas News провели власне розслідування щодо нього (відео)

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров презентував мобільний додаток «Дія 2.0». Завдяки новій версії застосунку податковий номер, довідку переселенця, місце реєстрації тощо можна буде пред'явити у цифровому форматі.

Про це стало відомо з промови чиновника на презентації нових продуктів «Дії».

Наразі продукт «Дія 2.0» пройшов два тести на виявлення вразливості та отримав атестат відповідності Комплексної системи захисту інформації. У листопаді відбудеться програма «Bug Bounty». За допомогою неї люди можуть отримати визнання і винагороду за знаходження помилок. Якщо хакер зламає «Дію», то отримає 1 млн грн, розповідає Федоров.  

Тепер у смартфоні можна буде використовувати свідоцтво про народження дитини, місце реєстрації (вже доступно в Харкові, за кілька днів — у Києві, за рік — по всій Україні), довідку внутрішньо переміщеної особи, податковий номер.

Водії у своєму кабінеті зможуть поширити техпаспорт на авто на тих, хто користується їхньою машиною. Можна буде дистанційно зареєструвати не лише власну справу, а й ФОП та ТОВ.

Українці зможуть онлайн сплачувати штрафи та борги виконавчих проваджень. Поступово «Дія» «стане платіжним інструментом», каже очільник Мінцифри.  За допомогою смартфона також можна буде миттєво перевірити дійсність документа та ідентифікувати особу.

«Одного разу ми заселялися з родиною в готелі, мене спитали, де мій паспорт, а я ж з собою документи вже не тягаю. Тому я дістав «Дію». Адміністратор у готелі навів свій телефон на QR-код — у нього відобразилося, що мій документ дійсний. Він зробив скріншот, зберіг його собі через Telegram, роздрукував і прикріпив до інвойсу. І тут я зрозумів, що ми рухаємося в правильному напрямку», — наголосив Федоров.

Раніше президент Володимир Зеленський заявив, що з 2021 року Україна увійде в режим «без паперів». 

Журналісти Youtube-каналу Сhas News провели власне розслідування щодо «Дії», в якому розбирались:

  • Держава в смартфоні — здобуток чи небезпека?
  • Боротьба з бюрократією чи опенспейс для кіберзлочинців?
  • Електронні можливості чи загроза національній безпеці?
Європейський центральний банк обговорює випуск цифрового євро