«На крок ближче до визнання в Європі». Цифрові COVID-сертифікати в «Дії» пройшли перевірку відповідності вимогам ЄС
Мінцифри

Цифрові COVID-сертифікати у додатку «Дія» успішно пройшли технічне оцінювання відповідності вимогам ЄС.

Про це повідомив заступник міністра цифрової трансформації Олексій Вискуб.

За його словами, ця перевірка є вирішальним етапом взаємовизнання цифрових сертифікатів для подорожей у ЄС.

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров зазначив, що технічна команда ЄС «високо оцінила терміни реалізації, точність і відповідність наших документів вимогам Євросоюзу».

Тепер Україні залишилося отримати погодження від Єврокомісії та підписати відповідні угоди.

Що таке COVID-сертифікати та чим вони відрізняються від свідоцтва про вакцинацію

COVID-сертифікати або «імунні паспорти» —документ про проходження повного курсу вакцинації, який можна використовуватися для перетину кордонів інших країн. Його видають як в паперовій формі в лікарні, так і в електронній — через додаток «Дія». Сертифікат з'явиться в особистому кабінеті вакцинованого. Крім того, документ буде містити інформацію не тільки про вакцинацію, а й про негативні результати ПЛР-тестів або про одужання після COVID-19 і наявності антитіл. 

Міжнародне свідоцтво про вакцинацію так само видається всім після повного циклу вакцинації. Його можна використовуватися для перетину кордонів тих країн, які визнали це свідоцтво. Воно дійсне тільки в тому випадку, якщо вакцину, якою робили щеплення, схвалила ВООЗ. А це всі вакцини, якими роблять щеплення в Україні. Свідоцтво можна отримати тільки в паперовій формі відразу після другого щеплення у сімейного лікаря. 

Україна отримала понад пів мільйона доз вакцини AstraZeneca. Їх надала Данія