Ціна на нафту росте через скорочення поставок з Мексиканської затоки, страйк робітників у Північному морі та дії ОПЕК

У четвер нафта продавалася вище за $43 за барель на фоні зупинки видобутку напередодні шторму в Мексиканській затоці та можливого скорочення поставок із Саудівської Аравії та Норвегії.

Ціни на ринках, як повідомляє Reuters, різко зросли внаслідок повідомлення Dow Jones про те, що Саудівська Аравія розглядає можливість змінити курс на заплановане збільшення виробництва ОПЕК на початку наступного року.

Нафта марки Brent підскочила в ціні на $ 1,35 (тобто зросла на 3,2%) щодо ціни у $ 43,34 за барель, після того, як у середу знизилася на 1,6%. Американська нафта проміжного виробництва в Західному Техасі (WTI) подорожчала на $ 1,24 (на 3,1%) відносно ціни $ 41,19 після падіння в середу на 1,8%.

Також нафта дорожчає через зменшення видобутку в Північному морі, де відбувається страйк робітників. Нафтові фірми та посадовці у справах зайнятості заявили, що в п’ятницю зустрінуться з посередником, призначеним державою. Так вони сподіваються припинити страйк, який загрожує скороченням видобутку нафти та газу в Норвегії приблизно на 25 %.

Організація країн-експортерів нафти постала перед викликами через зростання обсягів виробництва в Лівії — члена ОПЕК, звільненого від скорочення випуску. Також триває збільшення кількості випадків коронавірусу у багатьох регіонах світу.

«Якщо це правда, рішення саудівців вигідне хитрунам з ОПЕК, при тому що виклики нікуди не поділися», — сказав Філ Флінн, аналітик Price Futures Group в Чикаго. «Це потенційне продовження скорочень, безумовно, є позитивним для ринків і, можливо, забезпечує сезонне «дно» продажів, яке так чи інакше досягається», — сказав він.

На ринок також вплинув ураган «Дельта», який, за прогнозами, перетвориться на потужний шторм третьої категорії на узбережжі Мексиканської затоки. Близько 1,5 млн барелів щоденного видобутку втрачається через зупинку морських платформ.

«Ураган «Дельта» — це подія, яка впливає на постачанням сирої нафти, й через зупинку видобутку у Мексиканській затоці ми, ймовірно, втратимо понад 5 млн барелів сирої нафти», — сказав Ендрю Ліпов, президент Lipow Oil Associates у Х'юстоні, штат Техас.

 

Нафтові фірми евакуюють частину персоналу морських платформ з Карибського моря