Ціни на їжу та енергоносії у світі злетять через наслідки війни в Україні — Світовий банк
Unsplash

Світовий банк випустив щоквартальну довідку Commodity Markets Outlook, у якій розповів, як зміняться ціни на енергоносії та їжу у світі в 2022 році.

За даними установи, вартість продуктів харчування підвищиться на 22,9% цього року та зменшиться на 10,4% у 2023-му. Ріст цін на продтовари, багато яких постачають росія та Україна, є найбільшим з 2008 року.

Очікується, що глобальні ціни на енергоносії підіймуться аж на 50,5% порівняно з 2021 роком, а у 2023 році знизяться на 12,4%. За останні два роки ріст цін на цей товар був найзначнішим з початку 70-х.

«Сировинні ринки зазнають одного з найсерйозніших шоків пропозиції за десятиліття через війну в Україні. Викликане цим підвищення цін на продукти харчування та енергоносії матиме гуманітарні та економічні наслідки» — зазначив директор групи з перспектив розвитку Світового банку Айхан Коуз.

Ціни на пшеницю, яку постачала Україна, можуть зрости на 40%, створюючи тиск на небагаті країни, які живуть, імпортуючи цей злак.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Україні знадобиться вдвічі менше часу, ніж росії, щоб відновити економіку після війни — аналітики