ЦВК знову скасувала місцеві вибори у 18 громадах на Донеччині та Луганщині
УНІАН

Центральна виборча комісія прийняла рішення не проводити перші місцеві вибори у 18 громадах на Донеччині та Луганщині. 

Про це повідомила ЦВК. 

Раніше комісія звернулася до обласних військово-цивільних адміністрацій за висновками щодо можливості проведення 31 жовтня 2021 року перших місцевих виборів в окремих територіальних громадах регіоні.

До переліку таких громад належать 10 сільських, селищних, міських територіальних громад Бахмутського, Волноваського, Маріупольського і Покровського районів Донецької області та восьми – Сєвєродонецького і Щастинського районів Луганської області.

У відповідь Донецька та Луганська ОДА-ВЦА надіслали листи з висновками, у яких йдеться про неможливість провести вибори.

Зокрема, в отриманих відповідях повідомили про те, що в цих областях досі фіксують російські обстріли по всій лінії розмежування, а тому ВЦА не може гарантувати 100% безпеку для мешканців під час проведення виборів.

«Крім цього, Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ зафіксовано важке озброєння, розміщене з порушенням ліній відведення, передбачених Мінськими домовленостями, яке за своїми характеристиками дозволяє легко уражати цілі на відстані 15-20 км від лінії зіткнення», — ідеться у повідомленні.

Також за інформацією ОДА-ВЦА «з початку року і до цього часу фіксуються прицільні обстріли населених пунктів по всій лінії розмежування. Противник активно застосовує дистанційне мінування, підпали сухостою поблизу позицій ЗСУ та населених пунктів».

«Таким чином, враховуючи висновки Командування ООС, ГУ Служби безпеки України та Національної поліції в Донецькій та Луганській областях, за результатами робочої наради усіх відповідних відомств з питання проведення місцевих виборів, у зв’язку з триваючою збройною агресією Російської Федерації проти України, Донецька та Луганська ОДА-ВЦА встановили неможливість забезпечити належну безпеку громадян та уникнути терористичної загрози під час організації та проведення перших місцевих виборів 31 жовтня 2021 року на окремих територіях Донецької та Луганської областей», — підсумували в ЦВК. 

8 серпня 2020 року ЦВК на підставі висновків Донецької та Луганської обласних військово-цивільних адміністрацій скасувала проведення перших місцевих виборів 25 жовтня 2020 року в 10 територіальних громадах Донецької області та 8 громадах Луганської області.

Зокрема, вибори не проводились у фактичному обласному центрі Луганщини Сєвєродонецьку, а також в інших достатньо великих громадах двох регіонів (Лисичанськ, Волноваха, Авдіївка, Вугледар, Торецьк, Станиця Луганська, Попасна, Щастя тощо).

Тоді ВЦА аргументувала таке рішення загрозою безпеки виборців в цих громадах. Це рішення ЦВК викликало резонанс серед виборців Донецької та Луганської областей, особливо у громадах, де проходило голосування на всіх загальнонаціональних та місцевих виборах 2014-2019 рр. Крім того, більшість цих громад знаходилися віддалено від зони бойових дій. Такою, до прикладу, є Лисичанська (понад 80 км.) та Сєвєродонецька громади (понад 100 км.).

Резонансу рішення ВЦА набуло і через те, що фактично тимчасовий орган має конфлікт інтересів із місцевим самоврядуванням. За умов проведення виборів на цих територіях ВЦА замінюють органи місцевого самоврядування.

Також більшість експертів наголошують, що висновки ВЦА фактично не спираються на критерії, за якими можливо визначити рівень безпеки у конкретній громаді.


Зокрема, ОПОРА неодноразово закликала до розробки та законодавчого врегулювання критеріїв для рішення про проведення виборів. Свої сподівання щодо відновлення прав виборців у 18 громадах висловлювали також посли «Великої сімки».

Виборам мера у Харкові бути! Верховна Рада призначила їх на 31 жовтня 2021 року