Туреччина продовжує спірну місію з розвідки газу в Східному Середземномор’ї
Кирило Макаров

Військово-морські сили Туреччини заявляють, що дослідне судно Oruc Reis залишатиметься в районі газогону Східного Середземномор'я до 14 листопада. Афіни засуджують цей крок.

Туреччина в черговий раз продовжила місію з пошуку вуглеводнів у спірних водах, ігноруючи попередження Греції, що такі кроки підривають зусилля з вирішення суперечки між союзниками по НАТО, повідомляє Al Jazeera.

Турецький флот заявив у неділю у повідомленні в міжнародній системі морського оповіщення NAVTEX, що судно Oruc Reis залишатиметься в районі для проведення сейсмічних досліджень до 14 листопада, продовжуючи свою діяльність відносно раніше оголошеної дати закінчення 4 листопада.

Раніше Туреччина та Греція пом'якшили частину своєї войовничої риторики після смертельного землетрусу, який обрушився на обидві країни.

Однак Афіни відреагували на турецький крок, засудивши те, що Греція назвала «незаконною поведінкою Туреччини» й і вимагаючи вивести її з цього району.

Міністерство закордонних справ Греції заявило у Twitter, що міністр Нікос Дендіас повідомить союзників та партнерів країни про останні події.

«Ця (турецька) акція лише посилює напруженість у вразливому регіоні, де в даний час увага зосереджена на допомозі та підтримці й солідарності (після землетрусу)», — заявило МЗС.

Суперечка, яка спалахнула в серпні

Суперечка загострилася в серпні, коли Туреччина вперше відправила Oruc Reis у води, на які також претендують Греція та Кіпр.

Минулого місяця Анкара відкликала корабель, щоб вести дипломатичні переговори перед самітом Європейського Союзу 2 жовтня, де Кіпр та Греція домагалися санкцій проти Туреччини.

Після саміту блок заявив, що покарає Туреччину, якщо вона продовжить свою діяльність в регіоні. Нинішній крок — ознака того, що Анкара ще більше напружила зв'язки Туреччини та ЄС.

Туреччина 12 жовтня знову відправила судно, що викликало гнівну відповідь різних членів міжнародної організації. З тих пір Туреччина багаторазово продовжувала строк місії судна.

Дві країни мали суперечку щодо розміру їхніх континентальних шельфів та претензій на вуглеводневі ресурси в регіоні.

Афіни заявляють, що Анкара порушує міжнародне право, шукаючи в грецьких водах, і закликає ЄС переглянути свій митний союз, щоб покарати турецькі «імперські фантазії».

Туреччина наполягає, що діє в межах своїх прав у багатому на енергоносії середземноморському регіоні, заявляючи, що не всі грецькі острови є достатньо великими, щоб їх можна було враховувати, коли йдеться про визначення межі грецького суверенітету.

Є занепокоєння щодо потенційного військового конфлікту між Грецією та Туреччиною. Обидва проводили в регіоні маневри за допомогою фрегатів та винищувачів.

Східносередземноморський газогін (англ. Eastern Mediterranean pipeline, EastMed) — планований підводний газогін природного газу, що безпосередньо сполучає енергоресурси Східного Середземномор'я з материковою Грецією через Кіпр та Крит.

 

Греція й Туреччина домовилися про уникнення суперечок у Середземному морі. У НАТО угодою задоволені