Туреччина затримала російське судно із вкраденим українським зерном

В Туреччині затримали російське судно «Жібек Жоли», яке везло вкрадене українське зерно із окупованого Бердянська.

Про це в ефірі національного телемарафону повідомив Василь Боднар, посол України в Туреччині.

«У нас повна співпраця. Судно стоїть зараз перед входом до порту. Воно затримане митними органами Туреччини», — розповів посол.

За його словами, 4 липня відбудеться нарада слідчих, на якій вирішать подальшу долю судна.

Боднар сподівається, що «Жібек Жоли» заарештують, майно конфіскують, а причетних до оборудки притягнуть до відповідальності.

Він нагадав, що судно намагалося зайти до Туреччини за документами порту окупованого Бердянська.

«Звичайно, це нелегально. І це, чесно кажучи, велика наглість і спроба пробити коридор для виходу з окупованих портів, можливо і Маріуполя, щоби вивозити наше майно», — пояснив Боднар.

Посол додав, що Україна також звернулася до Туреччини з проханням провести слідство щодо суден, які вивозять українське зерно з окупованого Криму за сфальсифікованими документами. Для цього пропонується взяти зерно на експертизу.

Відзначимо, що судно належить казахстанській державній компанії «Қазақстан темір жолы» («Казахстанські залізниці»), яка в 2021 році передала його в аренду російській компанії. З того часу «Жібек Жоли» ходить під російським прапором.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Росія розбомбила склад з 40 тоннами зерна на Дніпропетровщині