Туризм під час пандемії. В ЄС впроваджують «Зелений сертифікат»
Європейська комісія

Європейська комісія оголосила про створення так званого COVID-паспорту — «Зеленого сертифікату» для безпечного і вільного пересування всередині Європейського Союзу під час пандемії.

Цей документ буде доказом того, що особа була щеплена проти COVID-19, отримала негативний результат тесту або одужала від COVID-19, повідомляє пресслужба Єврокомісії.

«Зелений сертифікат» видаватимуть безкоштовно у цифровому або паперовому вигляді. Він міститиме QR-код, що підтверджуватиме справжність сертифікату і перевірятиметься через спеціальний сервер, доступ до якого матимуть всі відповідні служби по всій території ЄС. Країни-члени Євросоюзу й надалі самостійно встановлюватимуть виняток для подорожуючих під час карантину, але ці винятки вони повинні застосовувати й до власників «Зеленого сертифікату».

«Ми застосовуємо європейський підхід, щоб забезпечити цього літа громадянам ЄС та членам їх сімей безпечні подорожі з мінімальними обмеженнями. «Зелений сертифікат» не буде обов’язковою передумовою вільного пересування та жодним чином не дискримінує», — заявив Дідьє Рейндерс, Уповноважений Єврокомісії з питань юстиції.

Як ми писали раніше, Єврокомісія вимагає від урядів ЄС почати роботу над паспортами вакцинації.

Європейський Союз планує визнавати «паспорти вакцинації» лише у разі щеплення вакцинами, затвердженими регулятором ЄС.

У той самий час у Всесвітній організції охорони здоров’я висловились проти «паспортів вакцинації». В організації вважають, що запроваджувати їх зараз неетично через несправедливий доступ до щеплення від СOVID-19.

Українці отримуватимуть «паспорти вакцинації» від COVID-19, як у ЄС