Туркменістанців змушують присягатися на Корані, що вони не використовуватимуть VPN
Getty Images

У Туркменістані людей змушують присягатися на Корані, що вони не використовуватимуть VPN.

Про це розказала туркменська служба «Радіо Свобода».

У країні діють жорсткі обмеження щодо доступу до інтернету. Одна з місцевих жительок отримати Wi-Fi змогла лише за пів року після запису в чергу. До того підписала купу документів. Неочікувано, але від жінки почали вимагати присягу на Корані, що вона не користуватиметься VPN послугами. За її словами, без VPN інтернет не потрібен, адже майже жодні сайти не працюють. 

Це вже не перший подібний випадок, пишуть журналісти. В одному з регіонів країни співробітник Міністерства національної безпеки змушував громадян присягатися на Корані про те, що вони не користуватимуться VPN.

Журналісти розповідають, що туркменська влада часто обмежує швидкість інтернету та блокує сторінки соціальних мереж. До прикладу, у країні заблоковані Facebook, Twitter та YouTube.

У 2019 «Радіо Свобода» викрила співробітництво між туркменською владою та німецькою компанією «Rohde & Schwarz», яка займалася обмеженням свободи громадян в інтернеті. У розслідуваннях 2015 року знайшли зв'язки й з іншими іноземними компаніями для подібних цілей. 

Видання «Comparitech» зазначає, що в Туркменістані немає законів, що забороняють використання VPN. Втім, попри це, на практиці влада використовує різні методи, щоб громадяни не використовували його для заборонених сайтів.

У Росії оштрафували «Однокласники». Там не видалили заклики виходити за Навального