Twitter позаздрив популярності еротичної соцмережі OnlyFans і наздоганяє її
Getty Images

Twitter запустить платну функцію «super follow», яка дозволяє користувачам стягувати з «фоловерів» плату за перегляд вмісту.

Мережа соціальних мереж також анонсувала про введення Spaces, конкурента Clubhouse, що дозволяє користувачам брати участь в аудіо-чатах.

Платформа Twitter розглядає можливість додати платні послуги. Таким чином компанія має намір знизити свою залежність від рекламних доходів. Про це повідомляють The Guardian і Вloomberg з посиланням на джерела.

«Twitter протягом декількох років виношував план впровадження платних функцій, але по-справжньому актуальним він став лише на тлі пандемії, а також тиску з боку інвесторів, які очікують зростання фінансових показників компанії», — йдеться у повідомленні.

У Twitter кажуть, що так вони зможуть бути менш залежними від реклами. Допоможе у цьому нове джерело доходів —  платні підписки. Ця ідея порівнюється з «чайовими» — користувач буде платити людині, на яку він підписаний, щоб отримувати доступ до ексклюзивного контенту, прихованому від більшості.

Також опубліковано список функцій, які будуть платними:

  • відключення реклами в стрічці;
  • підписка на Tweetdeck — сервіс, що дозволяє налаштовувати свою новинну стрічку;
  • можливість «Скасувати відправку»;
  • підписка на ексклюзивний контент;
  • можливість завантажувати відео більшої тривалості або кращої якості;
  • верифікація аккаунта для бізнесу;
  • підписка на розширену аналітику;
  • можливість вибрати колір профілю, стікери і хештеги.

Соцмережа давно роздумувала над введенням платних послуг. У 2017 році вона пробувала функцію платної підписки. Її тестували, але від повноцінного запровадження відмовилися.

У презентації для інвесторів у четвер компанія соціальних медіа оголосила про нову функцію, яка дозволить користувачам брати плату за додатковий ексклюзивний матеріал, який не показується їхнім постійним фоловерам. Сюди можуть входити інформаційні бюлетені, відео, пропозиції та знижки лише для передплатників. Користувачі сплачуватимуть щомісячну абонплату за доступ до додаткового вмісту.

«Люди не вірять у нас. Це зводиться до трьох зауважень: ми повільні, не новаторські і нам не довіряють», — сказав виконавчий директор Джек Дорсі на початку віртуальної презентації у Twitter.

Користувачі Twitter та інвестори компанії вже давно просять її запустити модель підписки. Велика кількість творців контенту та впливових осіб використовують інструменти типу Patreon, Substack та OnlyFans, щоб заробляти гроші на своїй популярності в Інтернеті. Соцмережа прагне наздогнати ці сервіси.

Підписки також дозволять Twitter використовувати широкий спектр джерел доходу у світі, де в інтернет-рекламі домінує дуополія Facebook і Google. Twitter не уточнив, який відсоток доходу він поділить зі знаменитостями та іншими, хто підписуватиметься на оплату від передплатників.

«Вивчення можливостей фінансування аудиторії, таких як Super Follows, дозволить творцям та видавцям отримувати безпосередню підтримку з боку своєї аудиторії та стимулюватиме їх продовжувати створювати вміст, який любить їхня аудиторія», — йдеться у заяві компанії.

Super Follows поки що недоступний, але Twitter заявляє, що найближчими місяцями йому буде «ще чим поділитися».

Інший продукт, що з’являється, Revue, дозволить людям публікувати платну або безкоштовну розсилку для своєї аудиторії. Існує також Twitter Spaces, конкурент Clubhouse, який дозволяє користувачам брати участь в аудіочатах. Наразі він перебуває на приватному бета-тестуванні, що означає, що він ще не доступний для загальної аудиторії Twitter.

Компанія, що базується в Сан-Франциско, також заявила, що її цільовий дохід на 2023 рік перевищує $7,5 млрд.

Компанія Twitter у рамках боротьби з дезінформацією про новий коронавірус з березня минулого року видалила більше 8,4 тис. записів у однойменному сервісі мікроблогів.

Про конкурента Twitter

OnlyFans офіційно не позиціонує себе як сайт для дорослих. На його анімованій заставці демонструються фото з аккаунтів фітнес-тренерів, б'юті- і тревел-блогерів. Платформою з моменту її заснування користуються деякі музиканти, шефкухарі, фотографи та інші люди, які хочуть отримати плату за свою творчість. Монетизувати вміст тут дуже зручно: користувач сам визначає ціну (платформа це ніяк не регулює) та тип оплати — можлива як оплата за кожне фото чи відео, так і щомісячна підписка. 80 % прибутку отримує автор контенту, 20% — платформа.

Однак головна «фішка» OnlyFans — відсутність цін і заборони на оголеність. Це одна з основних відмінностей цієї соцмережі від Instagram, TikTok і навіть Tumblr, а також головна деталь, що визначає її негласний профіль. У квітні цього року маркетинговий директор OnlyFans Стів Пім оцінив долю виробників «дорослого» контенту на платформі майже в 60%.

Twitter заблокував сто акаунтів, пов’язаних з Росією, в тому числі філії «Ольгинської фабрики тролів»