У 10 містах США запускають тестові програми з «альтернативного» соцзабезпечення

Учасники коаліції «Мери за гарантований мінімум» запустять експериментальні програми з безумовного базового доходу. Цьогоріч у США запустять щонайменше 11 таких пілотних програм. Ще 20 мерів міст заявили, що планують провести такі експерименти в майбутньому, а ще кілька міст готують законодавчу базу для запровадження подібних програм, повідомляє Bloomberg CityLab.

Безумовний базовий дохід або гарантований мінімум – альтернативна форма соціального забезпечення, яка передбачає регулярні виплати для покриття базових потреб громадянина. На відміну від різних форм соцвиплат, базовий дохід є безумовним, тобто не передбачає бюрократичних перепон і умов отримання виплати і витрачання грошей.

Нова хвиля уваги до ідеї базового доходу в США почалася з запуску дворічного пілотного проєкту у Стоктоні, Каліфорнія, в лютому 2019 року. Програма існує на кошти філантропів. Тодішній мер міста Майкл Таббс вважає, що гарантований мінімум забезпечує соціальну безпеку та врівноважує расову й соціальну несправедливість.

Таббс очолив коаліцію «Мери за гарантований мінімум». В довгостроковій перспективі сподіваються, що базовий дохід стане федеральною програмою. Перший етап діяльності коаліції передбачає, що принаймні 30 мерів-учасників запустять експериментальні програми з базового доходу.

Кожне місто може розраховувати на фінансування в розмірі 500 тисяч доларів. Деякі філантропи здійснили щедрі пожертвування – так, топменеджер Twitter Джек Дорсі надав для проєкту $18 млн. Результати експериментів аналізуватимуть спільно з Пенсильванським університетом. Метааналіз також включатиме результати подібних проєктів, які проводилися в різних містах світу. Зокрема, наймастшабніший пілот запускали в бразильському місті Маріка, де базовий дохід виплачують десяткам тисяч найбідніших мешканців.

Звісно, такі експериментальні програми будуть спрямовані на обмежену кількість учасників, передусім на тих, хто має низький дохід.

У Комптоні, Каліфорнія, де значну частку населення складають латиноамериканці, пілотний проєкт уже запустили в грудні 2020 року. Програма вже охопила 30 сімей, а до весни пошириться на 800 домогосподарств, кожне з яких отримуватиме щомісяця протягом двох років до $1000, залежно від розміру родини.

Учасників обрали з реєстру малозабезпечених осіб випадковим чином – це значить, що до програми могли потрапити люди без документів та люди з судимостями, тобто ті, хто не мав би змоги отримати традиційні різновиди соцдопомоги.

Інше місто, де запровадять подібну модель, – Гадсон, Нью-Йорк. Там 25 учасників отримуватимуть щомісяця по $500. При цьому програма триватиме аж п’ять років.

В деяких американських містах експерименти з безумовного доходу мають специфічну направленість. Так, із 2018 року в Джексоні, Міссісіпі, протягом року виплачували по $1000 20 чорним малозабезпеченим матерям. Підбиваючи підсумки, виявили, що завдяки виплатам жінки змогли забезпечувати родині триразове харчування, а також виплатити борги. У 2020 році запустили другий етап, який охопив 110 матерів.

Натомість у Коламбії, Каліфорнія, проєкт охоплюватиме 100 чорних чоловіків із дітьми.

Є такі експерименти й у країнах Європи.

Досвід Фінляндії та Німеччини

Про введення безумовного базового доходу в країнах ЄС дискутують уже давно. Прихильники регулярної виплати державою фіксованої суми грошей кожному громадянину незалежно від його рівня доходу і без виконання ним необхідної роботи говорять про те, що це допомогло б згладити всі регіональні відмінності всередині Євросоюзу і посилило б соціальне і економічне співробітництво. Виникла навіть громадянська ініціатива, автори якої мають намір домогтися того, щоб Європейська комісія виступила з пропозицією введення безумовного базового доходу на всій території ЄС. 

У серпні 2020 року в Німеччині стартувало перше в історії країни довгострокове дослідження безумовного базового доходу, повідомляє Deutsche Welle.

Німецьке дослідження триватиме три роки. Протягом цього часу – починаючи з весни 2021 року – 120 добровольцям виплачуватимуть щомісяця по 1433. Ці виплати фінансуватимуться коштом приватних пожертвувань.

Де безумовний базовий дохід вже існує

Незважаючи на подібні невдачі, сама ідея безумовного базового доходу періодично стає об'єктом дискусій і експериментів. Один з останніх прикладів — Фінляндія.

У 2017 році Фінляндія стала першою країною, яка вирішила випробувати ідею безумовного базового доходу. За експеримент відповідало урядове відомство, що займається питанням соціального забезпечення (Kela). 2000 випадково відібрані безробітні громадяни отримали можливість щомісяця отримувати від держави замість допомоги з безробіття мінімальний базовий дохід у розмірі 560 — без жодних бюрократичних процедур і перешкод. При цьому їм було дозволено заробляти додатково до цієї суми стільки, скільки вони хочуть.

Впродовж двох років — з січня 2017 по грудень 2018 — держава виплачувала двом тисячам безробітних громадян щомісячний платіж у розмірі $634 — без жодних умов.

Мета експерименту зрозуміти, як це вплине на їхню поведінку. Зокрема, чи почнуть вони шукати роботу.

BBC повідомляє, що виплати ніяк не вплинули на показники зайнятості в учасників дослідження. Проте вони почали відчувати себе щасливішими і в них знизилося відчуття стресу.

Що таке безумовний дохід і як це працює

Ідея безумовного базового доходу передбачає, що кожен громадянин країни отримує від уряду гарантовану суму грошей - безвідносно до того, скільки вони заробляють, і чи працюють взагалі.

Умови експерименту у Фінляндії дещо відрізнялися: в ньому брали участь виключно безробітні громадяни.

Ще одна варіація цієї ідеї — безумовні базові послуги: коли замість гарантованого доходу громадяни мають право, приміром, на безкоштовну освіту чи лікування.

Попри те, що останнім часом концепція базового доходу стає все більш популярною, вона не є новою. Вперше вона згадується в «Утопії» Томаса Мора, яка була опублікована ще в 1516 році.

Сьогодні різні варіанти ідеї базового доходу тестують різних країнах. Дорослі жителі одного з кенійських селищ будуть гарантовано отримувати $22 впродовж 12 років. Уряд Італії розробляє план під назвою «дохід громадянина». До жовтня 2020 року влада нідерландського міста Утрехт також проводила експеримент з безумовним базовим доходом під умовною назвою Weten Wat Werkt – «Знай, що працює».

Навіщо це потрібно

Прихильники концепції безумовного базового доходу вважають, що він допоможе в боротьбі з бідністю, оскільки дасть людям час на пошуки роботи чи на отримання освіти для здобуття нової спеціальності.

Важливість запровадження базового доходу, кажуть вони, посилюється ще й роботизацією багатьох професій, в результаті якої все більше людей втрачають роботу.

Міска Сайманен, один з дослідників Kela, яка вивчала результати експерименту в Фінляндії, у розмові з BBC пояснив, що уряд прагнув перевірити ці тези на практиці і зрозуміти, чи можна використовувати інструмент базового доходу для реформування системи соціального забезпечення.

Чи спрацювала ідея

Все залежить від того, як розуміти слово «робота». Чи допоміг експеримент безробітним знайти роботу, як на це сподівався уряд? Ні, не зовсім.

За словами Сайманена, хоча деякі безробітні справді знайшли місце працевлаштування, участь в експерименті жодним чином не підвищила їхні позиції у порівнянні з тими безробітними, які перебували у так званій контрольній групі і не отримували базового доходу.

Чимало людей вважають, що говорячи про концепцію базового безумовного доходу, взагалі не варто думати про скорочення показників безробіття. На їхню думку, якби метою експерименту було зробити людей щасливішими, то в такому разі його результати можна було б вважати тріумфальними.

Фестиваль небаченої щедрості. Як підприємцю отримати вісім тисяч Зеленського