У 2023 році змінюються правила нарахування лікарняних: що потрібно знати

Із 1 січня 2023 року фінансування страхувальників для виплат по лікарняних здійснюватиме Пенсійний фонд України (ПФУ). 

Про це повідомляє сайт ПФУ.

Що змінюється для страхувальників:

Також роботодавцям треба враховувати, що:

  • Правила нарахування виплат по лікарняних залишилися ті ж самі: відсоток середньої зарплати застрахованої особи в залежності від тривалості страхового стажу.
  • Механізм визначення середньої зарплати для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням також не зазнав суттєвих змін. Зокрема зарплата для оплати лікарняних обчислюватиметься ділення нарахованої за розрахунковий період (12 календарних місяців, що передують місяцю настання страхового випадку) зарплати, на яку нарахований ЄСВ, на кількість календарних днів зайнятості у розрахунковому періоді без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин. При цьому, перелік поважних причин, які враховуються при розрахунку, розширено.
  • Зміни застосовуватимуться до лікарняних, відкритих після 1 січня 2023 року. Ті лікарняні, які почались у 2022 році і продовжились у 2023 році, розраховуватимуться за старими правилами.
  • Для подання заяв-розрахунків по лікарняних, не потрібно укладати з ПФУ договір про визнання КЕП, як це було передбачено раніше у взаємовідносинах із ФССУ.

Нагадаємо, у 2022 році в Україні дозволили оформлювати е-лікарняний без відвідування лікаря.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

З 1 жовтня Україна повністю перейшла на електронні лікарняні: як вони працюватимуть