У 88% справ українські суди скасовують штрафи від ТЦК
Pixabay

У 88% справ суди ухвалили рішення на користь позивачів та скасували штрафи ТЦК.

Про це повідомляє пресслужба Опендатабот.

Щонайменше 34 справи із вимогою українців оскаржити штрафи від ТЦК розглянули українські суди з моменту впровадження нових норм щодо порушення правил військового обліку. У 30-х справах суди ухвалили рішення на користь позивачів та скасували штрафи. А в чотирьох — відмовили громадянам та залишили штрафи у силі.

Найбільше скасувань стосуються порушень, які сталися до вступу в дію змін у законі. Суди враховують, що закон не має зворотної дії — відповідно, не дозволяє покарати за давнє правопорушення за новими правилами.

Зокрема так сталося у справі, де штраф від ТЦК оскаржувала жінка, медикиня за фахом. На момент, як позивачка здобувала медичну освіту, обов’язку ставати на облік не було і суд скасував цей штраф.

У 20% штрафи оскаржені через порушення процедури притягнення до відповідальності або відсутність доказів вчинення правопорушення. 

До прикладу, оскарження штрафу чоловіком за неперебування на військовому обліку у РТЦК чоловіка, який за два тижні до того отримав тимчасове посвідчення про взяття на військовий облік.

В іншому випадку до суду звернувся чоловік, який прибув в ТЦК для уточнення даних, натомість отримав штраф. У постанові представники ТЦК не довели вчинення правопорушення та пропустили строки, через які за це могли покарати — тож суд скасував штраф.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Заборона мобілізації чоловіків до 25 років — комітет Верховної Ради підтримав законопроєкт