У Бейруті обстріляли учасників мітингу щодо розслідування вибухів у порту. Є загиблі та поранені (відео)
Getty Images

Невідомі відкрили вогонь на акції протесту в Бейруті. Мітингуючі вимагали відставки судді, який веде розслідування вибуху в порту в серпні 2020 року.

Щонайменше шестеро людей загинуло, 30 поранено, повідомляє CNN.

Мітингувальники закликали відсторонити суддю Тарека Бітара від розслідування потужного вибуху в порту Бейрута, звинувативши його в упередженості. На цьому тижні суддя видав ордер на арешт одного з високопосадовців руху «Амаль» і колишнього міністра фінансів.

На шляху до палацу у бік учасників протестної акції пролунали постріли.

Бассам Мавлаві, міністр внутрішніх справ Лівану, заявив, що це найжорстокіше насильство, яке пережила столиця за останні 10 років. За його словами, снайпери і бойовики «стріляли людям в голови», в повітря випустили чотири ракети.

«Цілком очевидно, що ті, хто стріляв в учасників протесту, були організованими збройними групами, які планували цей напад ще з учора», — сказав виданню один з високопоставлених чиновників.

Вибухи в Бейруті

Близько 2700 тонн аміачної селітри, що зберігалися в порту Бейрута, вибухнули 4 серпня 2020 року. Загинуло 193 людини, близько 6500 поранені, а майже 300 тис. людей залишилися без даху над головою.

Вибух вважається одним із найбільших без'ядерних вибухів, будь-коли зафіксованих.

Аміачну селітру привезли до Лівану у вересні 2013 року на борту російського вантажного судна, яке ходило під молдовським прапором. За інформацією з сайту відстеження кораблів «Флітмон», Rhosus прямував із Грузії до Мозамбіку.

За цією справою Інтерпол оголосив у розшук двох росіян.

У Норвегії чоловік, озброєний луком і стрілами, вбив п’ятьох людей