У Бельгії відшуміли заворушення в місті Льєж
Getty Images

У бельгійському Льєжі протест проти насильства з боку поліції вилився у масові заворушення 13 березня. Поліція веде розслідування з ідентифікації кількох сотень їхніх учасників.

Після сутичок у Льєжі поліція затримала близько десятка правопорушників. Про це на пресконференції у неділю, 14 березня, заявив керівник поліції міста Крістіан Бопер. DW цитує його слова, що триває розслідування щодо ідентифікації ще 200-300 учасників заворушень, повідомляє інформагенція AFP.

Один із затриманих — неповнолітній, іншим підозрюваним по 20-30 років, додав Бопер.

Заворушення виникли наприкінці протестного маршу проти расизму, який спершу проходив мирно. Телеканал RTBF відносить акцію до руху Black Lives Matter.

Мітингарі протестували проти суперечливого арешту жінки з Конго минулого понеділка. Вона звинуватила поліцейських у насильстві та расизмі, правоохоронці відкинули звинувачення. Згодом жінка подала скаргу.

За даними поліції, в марші брали участь «кілька десятків» людей.

Під кінець акції окремі мітингарі почали нападати на поліцейських, жбурляти в них каміння. Загалом постраждали 36 правоохоронців, дев'ятьох із них відправили до лікарні.

Згодом на вулицях у центрі міста зібралися кілька сотень хуліганів, які трощили та грабували крамниці. Мер міста вже пообіцяв допомогу власникам магазинів.

Для розгону учасників заворушень поліція застосувала три водомети і сльозогінний газ.

Про потерпілих серед протестувальників наразі невідомо.

У Лондоні поліція розігнала акцію памʼяті вбитої жінки