У Берні заарештували швейцарця, який два роки воював за Україну
Blick

У Берні заарештували громадянина Швейцарії Джона Нейдхарта, який два роки воював проти російських військ на боці українських сил. Про це пише швейцарське видання Blick.

За місцевими законами чоловіку загрожує до трьох років ув’язнення за службу в іноземній армії.

Нейдхарт 14 червня добровільно здався швейцарській поліції, щоби додатково привернути увагу до України під час Саміту миру в Швейцарії.

Він наголосив, що Саміт не варто сприймати серйозно, а потрібно дати можливість Україні перемогти на полі бою.

«Якщо ви дійсно хочете допомогти Україні, ви повинні допомогти перемогти росіян у військовій сфері. Ви повинні спочатку зламати росіян, перш ніж вести переговори з ними, а не навпаки», — заявив він.

Військовий також гостро критикує уряд своєї країни за вкрай обмежену допомогу Україні.

«Я гордий швейцарець та переконаний демократ. Мені тим більше цікаво, що сказав Вінкельрид, якби побачив, наскільки коливається Швейцарія у питанні України. Він би вернув носа!», — вважає швейцарець.

Джон Нейдхарт — уродженець Цюриха. Він навчався у Берні і планував стати шкільним вчителем, однак у березні 2022 року долучився до Інтернаціонального легіону в Україні. Чоловік воював спочатку під Бахмутом, потім брав участь у Харківському контрнаступі, боях під Куп’янськом і потім знову під Бахмутом. У лютому 2024 року за це проти нього відкрили кримінальну справу на батьківщині.

«Я виконав свій обов'язок і пишаюся цим. Росіяни, які загинули від моїх рук, не мали нападати на країну. Я просто виконував свою роботу», — каже Нейдхарт.

Про свої два роки на війні він написав книгу. 13 червня чоловік повернувся додому і наступного дня здався поліції, однак після виходу із в'язниці допускає, що знову повернеться до України.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Військові контррозвідники СБУ показали, як нищать окупантів на Харківщині (відео)