У білорусі узаконили паралельний імпорт: що це означає

У білорусі дозволили ввозити товарів без згоди правовласників.

Закон «Про обмеження виняткових прав на об'єкти інтелектуальної власності» опубліковано на Національному правовому інтернет-порталі країни, він набуде чинності через 10 днів із моменту розміщення.

«Рішення про розроблення проєкту законодавчого акту, що передбачає легалізацію «паралельного імпорту» товарів, а також можливість використання програмного забезпечення та інших об'єктів у цифровій сфері без дозволу правовласників ухвалено оперативно-ситуаційним штабом при Радміні. Тим самим буде надано можливість ввозити оригінальний товар не лише самим правовласникам або їх офіційним дистриб'юторам, а й будь-яким імпортерам», — йдеться у повідомленні.

Простими словами, новий закон дозволить ввозити в країну та вводити у цивільний обіг товари з укладеними в них об'єктами інтелектуальної власності, не маючи на те дозволу правовласників. Фактично це є контрабандою товарів та піратством.

Під дію нового закону потрапляє програмне забезпечення, аудіовізуальні твори (зокрема кіно, телепрограми та ін.), музичні композиції правовласників із країн, які «вчиняють недружні дії» щодо білорусі.

Правила діятимуть до 31 грудня 2024 року.  У білорусі сподіваються, що встановлення цього тимчасового заходу допоможе країні скоротити дефіцит товарів імпортного виробництва.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Рф та білорусь продовжують продавати деревину в ЄС під виглядом казахської та киргизької — розслідування