У Білорусі відібрали чемпіонат світу з хокею 2021 року
Getty Images

Міжнародна федерація хокею (IIHF) офіційно повідомила, що Мінськ не прийме свою частину матчів чемпіонату світу з хокею 2021 року. Столиця Білорусі мала провести ЧС спільно з Ригою (Латвія).

«Через проблеми безпеки, які не підконтрольні IIHF, Рада організації підтверджує, що рішення перенести чемпіонат світу з Мінська не уникнути... Положення IIHF надає Раді можливість відібрати чемпіонат світу у приймаючої країни, якщо є приводи сумніватися у добробуті або безпечній свободі пересування гравців, чиновників, журналістів та глядачів», — йдеться в повідомленні.

IIHF не вказує прямо на порушення прав людини в Білорусі, де масово затримують учасників протестів. У релізі федерації йдеться лише про «зростаючі проблеми безпеки, пов'язані із зростанням політичних заворушень та COVID-19».

ЧС-2021 мав відбутися в Мінську і Ризі з 21 травня по 6 червня. Тепер турнір може повністю пройти в Ризі. Або ж білоруську частину приймуть у себе одне чи кілька інших європейських міст. Свою готовність вже висловили словацька Братислава та данський Хернінг.

Раніше компанії Skoda та Nivea заявили про відмову виступити спонсорами чемпіонату світу з хокею, якщо він відбудеться у Білорусі через порушення прав людини у країні.

«Бах і банда». Лукашенко відреагував на рішення МОК про відсторонення від Олімпійських ігор