У Білорусі запроваджують смертну кару за підготовку терактів

Депутати білоруської Палати представників ухвалили запровадження смертної кари за замах на вчинення актів тероризму.

До актів тероризму, як вважає влада білорусі, належать, серед іншого, диверсії рейкових партизанів проти пересування російських військ на війну з Україною. 

Крім того, «винятковий захід» може бути призначений не лише за «вчинення актів тероризму», а й за «замах» на нього, що відкриває простір для довільного тлумачення.

Володимир Андрейчанка, спікер палати представників натякаючи на диверсії на залізниці, сказав, що: «деструктивні сили продовжують терористичні екстремістські дії, намагаючись розгойдувати ситуацію в Білорусі, провокуючи внутрішню нестабільність і конфлікти».

За його слова, в країні вживаються заходи щодо виведення з ладу залізничної техніки та колій та об’єктів стратегічного значення. Тому на його думку, діям терористів не може бути виправдання.

Видання Белта повідомляє, що перш ніж набрати чинності нові зміни у Кримінальному кодексі потребують підтримки верхньої палати (Рада Республіки) і отримати схвалення олександра лукашенка, самопроголошеного президента білорусі.

Що відомо про смертну кару у білорусі

Білорусь залишається єдиною країною в Європі, де зберігається смертна кара, яка застосовується як виняткова міра покарання.

Законодавство країни передбачає смертну кару за «деякі особливо тяжкі злочини, пов'язані з умисним позбавленням життя людини при обтяжуючих обставинах».

У перші роки незалежності білорусі, а саме з 1992-1998 роки в країні щорічно виносилося від 24 до 47 смертних вироків на рік. 

Починаючи з 2000 року їхня кількість різко пішла на спад і у 2000-ні роки щорічно до смертної кари засуджували не більше 10 осіб.

У 2010-і роки щорічно виносилося не більше п'яти смертних вироків. Точна кількість засуджених не розголошується.

Смертна кара в Білорусі традиційно огорнута завісою таємничості. Тіло розстріляного не видається сім'ї для поховання, місце його поховання не повідомляється.

В основному про страти правозахисники дізнаються про виконання вироків від родичів засуджених.

Засуджений може просити помилування, тобто заміні смертної кари довічним ув'язненням, але відомо лише про одне помилуване за всі роки правління лукашенка.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Російську армію готували до вторгнення та захоплення території білорусі — розвідка (фото)