У білоруському Гродно заборонили виставу із засудженням фашизму
uCentry

Запланована на суботу, 20 березня, вистава «Кадиш» у білоруському місті Гродно не відбудеться.

Акторів Ігоря Уланова, Олексія Станога, Поліну Левін, Оксану Машинкову викликали до прокуратури і попередили, що їх можуть притягнути до відповідальності за статтею 130 КК РБ за розпалювання расової, національної, релігійної або іншої соціальної ненависті.

Кадиш — єврейська поминальна молитва. У виставі розповідається про трагічні долі євреїв під час Другої світової війни і концтаборах, засуджується фашизм.

У прокуратурі акторам сказали: «Частина білоруського суспільства пов’язує нинішню владу з нацистами і концентраційними таборами. Подібні порівняння небажані в сьогоднішньому політичному середовищі, неможливо передбачити емоції і реакцію публіки».

 

Увага, сябры! Запланаваная на суботу на 16.00 сустрэча з акторамі і паказ пастаноўкі “Кадзіш” не адбудзецца. Актораў...

Posted by Цэнтр гарадскога жыцця on Friday, March 19, 2021

У Росії вже змінювали сюжет вистави «Чіполліно» за книгою Джанні Родарі. У 2015 році театр «Співдружність акторів Таганки» викинув звідти революцію, з тих пір постановка так і йде в обрізаному вигляді. У 2019-му глава московського центру культури «Сцена» Анжеліка Пєтрова заборонила показ вистави «#рябчиковжуй #новыдержитесь», поставленої за мотивами книги Джанні Родарі.

Тихановська запустила збір голосів в інтернеті за переговори з владою Білорусі