У боях за Лисичанськ загинув командир білоруського батальйону Іван «Брест»
Полк Каліноўскага

Командир батальйону «Волат» полку імені Кастуся Калиновського білорус Іван Марчук із позивним «Брест» загинув у боях із російськими окупантами під Лисичанськом на Луганщині. Його підрозділ взяв участь у стримуванні танкового прориву російських окупантів 26 червня.

Про це повідомили в офіційному Telegram-каналі полку імені Кастуся Калиновського.

Також із завдання не повернулися ще п'ятеро білоруських бійців. У полку повідомляють, що на даний момент їх розшукують. Є інформація, що один із них потрапив у полон.

«Невелика група наших бійців вступила в нерівний бій з переважаючими силами супротивника. Через кілька годин контакту сили окупантів було відкинуто, техніка була підбита з ручних протитанкових засобів, серед наших хлопців лише один був легко поранений», — йдеться у повідомленні.

Після цього війська рф кинули на невеликий загін батальйону «Волат» значні сили, зокрема й танки, через що бійці полку Кастуся Калиновського почали відступати.

Завдяки героїзму та самопожертві білоруси змогли зупинити наступ танкової колони росії, чим дали можливість безпечно відвести основні сили ЗСУ.

У полку наголошують, що наразі роблять усе можливе, щоб повернути своїх хлопців. До слова, солдати отримали наказ у разі захоплення, щоб зберегти своє життя та здоров’я, «говорити те, що від них хоче почути ворог».

Білоруське видання «Наша Ніва» зазначає, що це — найбільші втрати білоруського підрозділу у війні проти російських загарбників. Всього в різних підрозділах з українського боку загинуло 7 білоруських добровольців. 

Чим відомий Іван «Брест» Марчук

Іван «Брест» Марчук пішов захищати Україну ще у 2014 році.

Згодом служив у французькому Іноземному легіоні.

З початком повномасштабної війни Марчук став обличчям білоруської частини імені Кастуся Калиновського, яка спочатку була батальйоном, а згодом переросла в полк.

«Ми знали його як мужню, рішучу і самовіддану людину, готову на все заради кожного свого бійця. «Брест» мав винятковий авторитет серед солдатів полку. Крім того, він був відданим сином білоруської землі і вірив у майбутнє вільної Білорусі. Це дуже велика і болюча втрата для всіх нас», — кажуть про загиблого його товариші по службі.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Час закінчується: військовополонений британець Ейден Аслін повідомив рідним, що його стратять у «ДНР» — ЗМІ