У Бразилії — насильницькі протести після того, як охорона магазину вбила чорношкірого чоловіка
Getty Images

Насильство розгорається в Бразилії після того, як охорона магазину побила чорношкірого чоловіка до смерті. Більше 1000 демонстрантів атакували супермаркет Carrefour Brasil у місті Порту-Алегрі на півдні Бразилії в п'ятницю.

Вбивство, яке спричинило протести по всій Бразилії, сталося ввечері в четвер, повідомляє Reuters. Співробітниця магазину зателефонувала службі безпеки після того, як чоловік погрожував напасти на неї, повідомив кабельний канал новин GloboNews з посиланням на військову поліцію штату Ріо-Гранде-ду-Сул.

Потім чоловіка вбили, й любительські кадри смертельного побиття та вшанування пам’яті жертви були опубліковані в соціальних мережах. Чоловіка ідентифікував його батько як 40-річного Жоао Альберто Сільвейру Фрейтаса, повідомили місцеві ЗМІ.

Пізніше веб-сайт новин G1 повідомив, що первинний аналіз державного криміналістичного інституту вказав, що причиною смерті може бути задуха.

У своїй заяві в п’ятницю місцевий підрозділ французької компанії Carrefour SA заявив, що глибоко шкодує про інцидент, який вона назвала жорстокою смертю, та заявив, що негайно вживає заходів для забезпечення законного покарання винних осіб.

Підрозділ заявив, що розірве контракт із охоронною фірмою, звільнить працівника, який відповідав за магазин під час інциденту, і закриє магазин на знак поваги.

У серії твітів на португальській мові в п'ятницю ввечері голова та генеральний директор Carrefour Олександр Бомпард заявив, що зображення, розміщені в соціальних мережах, «нестерпні».

«Carrefour Brazil негайно застосував внутрішні заходи, зокрема щодо охоронної компанії. Ці заходи заходять недостатньо далеко. Мої цінності та цінності Карфуру забороняють расизм та насильство», — сказав Бомпард.

Він закликав провести повний огляд підготовки працівників та субпідрядників щодо цінностей безпеки, різноманітності та толерантності.

«Я попросив команду Carrefour Brazil повною мірою співпрацювати з судовими органами, щоб дійти до суті цієї одіозної акції», — додав він.

У Порту-Алегрі в п'ятницю вдень протестуючі роздавали наклейки із зображенням логотипу Carrefour, забрудненого кров'ю, й закликали до бойкоту мережі. Вони підняли банер з написом португальською «Чорні життя мають значення» та таблички із закликами до справедливості для Бето (прізвисько жертви).

В п’ятницю ввечері акція протесту стала насильницькою, коли демонстранти розбили вікна та транспортні засоби на парковці супермаркету. Свідок агентства Reuters бачив, як поліція випускала сльозогінний газ по протестуючих.

У Сан-Паулу десятки протестувальників розбили камінням вікна магазину Carrefour, відірвали вхідні двері та штурмували будівлю, розкидаючи продукти в проходи, перш ніж розійтися. У Ріо-де-Жанейро близько 200 учасників акцій протесту зібралися біля іншого магазину Carrefour.

20 листопада в багатьох районах Бразилії є Днем поінформованості про чорношкірих. Бразильці сприймають свою країну як гармонійну «расову демократію», а ультраправий президент Жаїр Болсонаро заперечує наявність расизму. Але вплив рабства, скасованого в 1888 році, все ще очевидний.

Згідно з урядовими даними 2019 року, чорношкірі бразильці майже втричі частіше стають жертвами вбивств.

«Боротьба з культурою ненависті та расизму повинна відбуватися у її витоках, а повну вагу закону слід використовувати для покарання тих, хто пропагує ненависть і расизм», — написав у Twitter спікер нижньої палати Конгресу Бразилії Родріго Майя.

В США під заставу звільнили копа, чиї дії призвели до руху Black Lives Matter