У Чехії — протести проти обмежень через COVID-19. У Празі затримали понад 150 осіб
Petr Svoboda

У столиці Чехії Празі після заворушень, які почалися з протесту футбольних і хокейних хуліганів проти обмежень через COVID-19, затримані понад 150 осіб, повідомила поліція країни. Керівництво держави підтримало дії правоохоронців.

Поліція в історичному туристичному районі Праги застосувала сльозогінний газ та водомети проти демонстрантів, обурених суворими антикоронавірусними обмеженнями.

Недільний мітинг був організований так званими ультрас — футбольними та хокейними фанатами, повідомляє видання The Guardian. Вони розгнівані все більш жорсткими обмеженнями, введеними у відповідь на стрімке збільшення кількості випадків вірусу у Чехії. Країна на даний час є найбільш постраждалою в Європі.

Демонстрація в Празі була скликана як протест проти урядових обмежень, пов’язаних із пандемією COVID-19. Але на неї прийшло в кілька разів більше людей, ніж 500, що дозволено нині чинними в країні протиепідемічними заходами. Більшість при цьому не мала на собі захисних масок і не дотримувалася визначеної дистанції.

Протестувальники чисельністю приблизно 2000 осіб, за словами правоохоронців, кидали пляшки з пивом та підпалювали петарди. Поліція у відповідь заповнила Староміську площу столиці Чехії, прибувши верхи на конях та навіть на бронетехніці.

Як повідомляє «Радіо Свобода» із посиланням на речницю поліції Праги Еву Кропачову, понад сто демонстрантів затримали під час акції на Староміській площі в історичному центрі чеської столиці. Їх підозрюють у порушенні громадського порядку, насильстві проти представників влади та невиконанні вимоги владних органів. Ці особи могли нападати на працівників поліції при розгоні демонстрації.

Іще близько 50 осіб, які мали з собою «предмети, що могли завдати поранень», поліція затримала перед акцією.

Унаслідок сутичок отримали поранення близько 20 працівників поліції, додала речниця. Три з них потрапили до лікарень.

За даними служби швидкої допомоги, загалом після сутичок потребували доставки до лікарень дев’ять осіб, із них згадані троє працівників поліції.

Як наголосив у Twitter начальник поліції Чехії Ян Швейдар, для правоохоронців було б незаконним вдатися до дії лише через порушення демонстрантами протиепідемічних постанов уряду. Хартія засадничих прав і свобод людини гарантує право на зібрання і його не можна обмежити під приводом порушення підзаконної правової норми. Тому, звернув увагу посадовець, поліція почала діяти тільки в момент порушення закону з боку частини демонстрантів. А порушення постанови уряду, запевнив він, було належно задокументоване й буде передане для розгляду відповідному органу.

Правоохоронці вдалися до застосуванням сльозогінного газу й водомету після того, як після офіційного оголошення організаторів про закінчення акції частина її учасників почала нападати на правоохоронців.

Міністр внутрішніх справ Чехії Ян Гамачек назвав цілком професійними дії поліції після того, як після завершення акції її організатором «кількасот хуліганів напали на присутніх працівників поліції».

Він побажав швидкого одужання потерпілим працівникам поліції і подякував усім поліціянтам.

 

Прем’єр-міністр Чехії Андрей Бабіш так само подякував поліції й заявив, що пишається її високопрофесійними діями.

Також і президент Чехії Мілош Земан підтримав дії поліції і розкритикував учасників акції. Як повідомив речник голови держави Їржі Овчачек, президент «рішуче підтримав дії поліції проти футбольних хуліганів і засудив тих демонстрантів, які не дотримувалися під час демонстрації противірусних заходів».

Чехія, яка навесні вдалася до суворих карантинних заходів і уникла значного розмаху епідемії COVID-19, нині, навпаки, повідомляє про одні з найгірших у світі показників нових заражень. Уряд запровадив стан надзвичайної ситуації і низку обмежень, серед них і обмеження на спортивні акції, хоча вони значно менш суворі, ніж були навесні. Зокрема, міжнародні спортивні змагання можуть відбуватися тільки без глядачів, усі ж інші спортивні акції в Чехії наразі скасовані.

У п’ятницю країна повідомила про рекордні 11105 випадків захворювання та ще 8713 випадків у суботу. За минулий тиждень бари та ресторани Чехії наказали закрити, за винятком обслуговування на винос, а школи перевели на дистанційне навчання. Магазини залишаються відчиненими.

Тим не менше, держава зачекає принаймні два тижні, перш ніж приймати рішення про те, чи слід впроваджувати повний карантин для припинення епідемії, заявив віцепрем'єр-міністр Карел Гавличек.

 

Німецькі футбольні клуби не хочуть відпускати гравців на матч збірної в Київ