У Чехії заочно засудили до ув'язнення росіянина Франчетті за участь в окупації Криму
Pixabay

Празький міський суд (Чехія) засудив росіянина Александра Франчетті до п'яти років позбавлення волі за створення організованого злочинного угруповання, яке брало участь в анексії Криму у 2014 році.

Про це повідомляє Radio Prague International.

Частина покарання — депортація з Чехії на десять років. Вирок не є остаточним.

Спершу прокурор просив для чоловіка десять років позбавлення волі і безстрокову депортацію. Франчетті не взяв участі у судовому засіданні: після звільнення з-під варти в Чехії він виїхав до рф. Зараз Франчетті зазнає кримінального переслідування як утікач.

Чеська поліція заарештувала Франчетті у вересні 2021 року в аеропорту імені Вацлава Гавела на підставі українського ордера на арешт. Муніципальний суд Праги тоді дозволив екстрадицію чоловіка в Україну, але це рішення було скасовано Верховним судом.

У той час відбулося повномасштабне вторгнення росії в Україну. На думку суддів, у країні виникла загроза порушення прав людини. Під час основного процесу міський суд виправдав Франчетті за відсутністю доказів і одночасно звільнив його. Однак, згодом Верховний суд задовольнив апеляційну скаргу прокурора та відправив справу на новий розгляд.

В обвинувальному висновку стверджується, що Франчетті приїхав із росії до Севастополя у лютому 2014 року. Там він брав участь у створенні формування «Севастопольська оборона». У ньому він потім створив, очолив та фінансував загін «Північний вітер» із дванадцяти осіб. Метою загону були диверсійні дії проти українського населення, включно зі збройними нападами. Згідно з обвинувальним висновком, наміром обох угруповань було сприяти незаконній анексії росією Автономної Республіки Крим та Севастополя.

Росіянин із 2000 року мав постійне місце проживання у Празі, там він заробляв на життя як фітнес-тренер. Жив і в Чехії, і в Криму.

Свою провину він заперечував.

У справі про екстрадицію він спочатку заявив, що прибув до Севастополя в той момент, коли анексія вже розпочалася, і що він патрулював ліс разом з іншими цивільними особами лише для того, щоб допомогти захистити мешканців навколо міста. Нібито він хотів убезпечити свою сім'ю і майно через загрозу війни.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

У Чехії засудили до ув'язнення ексвійськового за мародерство в Україні