У Чилі проголосували більшістю голосів за скасування конституції епохи Піночета

У Чилі провели плебісцит у відповідь на вуличні акції протесту в 2019 році. 78% людей підтримали новий основний закон, який замінив документ епохи  військового диктатора.

Чилі в переважній більшості проголосувала за перепис конституції країни на заміну керівних принципів, запровадженим чотири десятиліття тому за військової диктатури генерала Аугусто Піночета.

Радісні прихильники реформи вийшли на вулиці столиці Сантьяго та інших міст, щоб відсвяткувати в неділю ввечері, повідомляє британське видання The Guardian. Це сталося після оголошення результатів екзит-полу: 78,24% людей проголосували за схвалення переписування й лише  21,76% відхилили зміни.

Виборці також обирають, щоб нова конституція була повністю розроблена всенародно обраним органом — тобто жоден нинішній депутат не може бути залучений до процесу.

У своїй промові перед нацією після того, як стали відомими результати, президент Себастьян Піньєра визнав перемогу тих, хто прагне нової конституції, але застерігав, що це лише початок довгого процесу.

«Починаючи з сьогоднішнього дня, ми всі повинні співпрацювати, щоб нова конституція стала великою основою для єдності, стабільності та майбутнього», — сказав він.

Спеціальний конвент розпочне розробку нової конституції, яка буде представлена ​​виборцям у середині 2022 року.

Референдум був призначений Піньєрою в листопаді минулого року після того, як підвищення залізничних тарифів призвело до руху проти нерівності та високих витрат на життя. Демонстрації включали епізоди насильства — в результаті сутичок з поліцейськими загинуло понад 30 цивільних й тисячі були поранені.

Вимоги протестуючих включали реформи приватизованого в країні сектору освіти, охорони здоров'я та пенсійного забезпечення і загалом зводилися до заклику змінити конституцію епохи Піночета в країні.

Історія проблеми

В основному написана радником Піночета Хайме Гусманом, конституція 1980 р. закріпила неоліберальну філософію «Чиказьких хлопців» — групи чилійських консерваторів під наглядом американського економіста Мілтона Фрідмана. Він виступав за мінімальне втручання держави, дозволяючи приватному сектору контролювати державні послуги.

Задумана під час диктатури, винної у політичних вбивствах, тортурах та засланні, конституція 1980 року була скомпрометована з моменту свого створення.

«Ми дійшли до цієї стадії, оскільки країна переживає кризу. Йдеться не тільки про те, що конституція є незаконною, але вона не підходить для реальності, в якій ми живемо — настав час її змінити», — сказала The Guardian Марія Крістіна Ескудеро, політолог з Чилійського університету.

Вона додала, що соціальні заворушення 2019 року могли закінчитися «дуже погано», наприклад, державним переворотом або відставкою уряду.

«Це велика чеснота — знайти інституційний спосіб вирішити цю проблему», — сказала вона.

Однак ті, хто проти змін, попереджали, що дворічне перероблення може спровокувати період невизначеності, порушити суспільне життя та загрожувати економічній стабільності Чилі.

Політичні та соціальні групи мають строк у два місяці для висування кандидатів для формування конституційних зборів.

У квітні громадськість обере 155 членів, з рівною кількістю чоловіків та жінок, що є першою у світі інституцією з розробки основного закону, яка досягла гендерного паритету.

Вони складатимуть проєкт статуту протягом дев'яти місяців з можливістю продовження на три місяці.

Після того, як проєкт буде готовий, виборці повинні вирішити, чи приймають вони нову хартію, на обов'язковому референдумі в 2022 році. Новий проєкт повинен бути схвалений більшістю голосів, щоб замінити основний закон 1980 року.

 

Національний страйк у Білорусі. На підприємствах почалися протести