У Чорнобильській зоні горять понад 10 тис га лісу — Денісова

У Чорнобильській зоні горять понад 10 тис га лісу. 

Про це у Facebook повідомила Людмила Денісова, Уповноважена Верховної Ради з прав людини.

Загалом неподалік Чорнобильської атомної електростанції виникла 31 пожежа. Вони спричиняють підвищений рівень радіоактивного забруднення повітря.

Через те, що зона відчуження контролюється російськими окупантами, наразі немає можливості ліквідувати пожежу. Водночас через суху погоду та постійний вітер площа загоряння постійно збільшується.

Крім того, в атмосферу вивільняються радіонуклідів, які переносяться вітром на значні відстані. Це загрожує радіацією Україні, Білорусі та європейським країнам.

Також вогонь може дійти до сховищ відпрацьованого ядерного палива та ядерних відходів, які знаходяться на території Чорнобильської зони.

«Звертаюся до Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) якнайшвидше відправити в Україну експертів та обладнання для гасіння пожежі, щоб запобігти непоправних наслідків не лише для України, але й для всього світу», — написала Денісова.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.