У Чорному морі стартувала операція з розмінування — ЗМІ

У понеділок, 1 липня, під керівництвом Стамбула стартувала спільна місія Румунії, Болгарії та Туреччини з розмінування Чорного моря.

Про це пише Bloomberg.

Крім того, 1 липня у Стамбулі відбудеться засідання комітету Оперативної групи з протимінної діяльності в Чорному морі (MSM Black Sea) за участю командувачів військово-морських сил Туреччини, Болгарії та Румунії.

А вже 2 липня чорноморська протимінна група розпочне виконувати завдання.

В операції братимуть участь кораблі розмінування, патрульні кораблі, гелікоптери та безпілотники з усіх трьох країн. Ця ініціатива залишається відкритою для інших членів НАТО. Міністр закордонних справ Румунії Лумініца Одобеску та інші офіційні особи висловили сподівання розширити співпрацю й залучити більше союзників Альянсу.

Розмінування Чорного моря: що відомо

У жовтні 2023 року стало відомо, що Болгарія, Румунія і Туреччина готуються розпочати операцію з розмінування Чорного моря.

11 січня у Стамбулі Болгарія, Румунія та Туреччина підписали меморандум про взаєморозуміння щодо створення Чорноморської військово-морської протимінної групи (MSM Black Sea).

Раніше в Міноборони Болгарії говорили, що група з розмінування може запрацювати у квітні-травні.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Для повного розмінування України потрібно $37 млрд і понад 10 тис. саперів — Шмигаль