У Дагестані відбулися антисемітські заворушення: що відомо (відео)

Увечері 29 жовтня у Махачкалі натовп місцевих жителів вимагав не пускати у Дагестан громадян Ізраїлю, які прилетіли з Тель-Авіва.

Спочатку учасники антисемітської акції зупиняли автомобілі, що виїжджали з території аеропорту, аби перевірити у них паспорти та знайти євреїв.

Згодом натовп з антисемітськими гаслами увірвався в аеропорт, намагався проникнути в літак та почав закидувати камінням пасажирів.

При цьому співробітники аеропорту ховалися в службових кабінетах, а поліцейські ніяк не перешкоджали акції. Згодом на місце прибули спецпризначенці, але й ті не стали розганяти натовп.

На тлі інциденту аеропорт тимчасово закрили. У російському МВС заявили, що відкрили справу щодо організації масових заворушень, а всі мітингувальники «будуть затримані та притягнуті до відповідальності».

Загалом вдалося встановити більше 150 учасників заворушень, 60 із них затримано. Постраждали дев’ять співробітників поліції, двоє з них в лікарні.

https://t.me/bbbreaking/168533?embed=1
https://t.me/meduzalive/94246

Реакція місцевої влади та Ізраїлю на події в Дагестані

Глава Дагестану Сергій Меліков назвав ситуацію обурливою.

«Те, що сталося у нашому аеропорту, обурливо та має отримати відповідну оцінку правоохоронних органів. Усі учасники свавілля своїм вчинком встромили ніж у спини тих, хто віддав життя за безпеку Батьківщини — і в 1999 році, коли ми зупинили міжнародних терористів на порозі Дагестану, і сьогодні, коли наші земляки борються з нацистами у зоні СВО, гідно представляючи республіку», — сказав Меліков.

Також він заявив, що подіями нібито «керували з України». За його словами, заворушення в аеропорту координувалися в Telegram-каналі, який адмініструється «зрадниками та бандерівцями» з території України.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху заявив, що країна «з граничною серйозністю ставиться до спроб завдати шкоди ізраїльським громадянам та євреям та спостерігає за подіями в Дагестані».

«Ізраїль очікує, що російська законна влада захищатиме благополуччя всіх ізраїльських громадян і євреїв, де б вони не знаходилися, і вживуть рішучих заходів проти учасників заворушень і дикого підбурювання, спрямованого проти євреїв та ізраїльтян», — йдеться у заяві.

Реакція Зеленського на події в Дагестані

Президент Володимир Зеленський відреагував на події та заявив, що це — частина культури ненависті в росії.

«Це не поодинокий випадок у Махачкалі — це частина масово поширеної в росії культури ненависті до інших народів, яку пропагують державне телебачення, експерти та влада», — написав Зеленський.

Він додав, що за останній рік російський президент та  міністр закордонних справ рф дозволили собі низку антисемітських висловлювань.

«Для російських пропагандистів на офіційному телебаченні риторика ненависті є звичною справою. Навіть нинішня ескалація на Близькому Сході спричинила антисемітські заяви російських ідеологів. Російський антисемітизм і ненависть до інших націй системні й глибоко вкорінені», — зауважив Зеленський.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Ердоган звинуватив Захід у «кровопролитті» у Секторі Гази (відео)