У Десні біля Чернігова потемніла вода, фіксується масовий замор риби

У понеділок, 9 вересня, у річці Десна біля Чернігова помітили потемніння води. Також там фіксується масовий замор риби.

Про це повідомив виконувач обов`язків мера Чернігова Олександр Ломако.

За його словами, на місцях працюють спеціальні служби, екологи та ДСНС. Мертву рибу будуть збирати та відвозити на утилізацію в заздалегідь визначене місце. Відвідування пляжу заборонили минулого тижня.

«Муніципальна варта контролює ситуацію на місці. Посилено контроль за продажем всіх видів риби в місті. Також працює станція аерації КП «Чернігівводоканал» в районі переправи», ― додав Ломако. 

Для мешканців Чернігова загрози життю та здоров’ю немає, оскільки місто використовує воду не з річки, а зі свердловин.

У Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України 5 вересня повідомляли, що забруднюючі органічні речовини дійшли до ділянки річки Десна в місті Чернігів. Забруднення води за результатами лабораторних досліджень було незначним, типовим для періоду року.

Забруднення річки Сейм: що відомо

Річка Сейм бере початок у Курській області рф, де наразі тривають бойові дії, і впадає в Десну на території Чернігівської області. Далі Десна зливається з Дніпром поблизу Києва.

28 серпня мер Вишгорода Олексій Момот повідомив про виявлення отруйної речовини в річці Десна, яка, за його словами, рухається за течією з боку російського кордону.

Згодом Київська обласна військова адміністрація спростувала це твердження, заявивши, що жодних перевищень допустимих рівнів органічних та мінеральних речовин у річці Десна на території Київської області не зафіксовано.

Однак пізніше голова Держводагентства Михайло Янчук підтвердив, що сталося забруднення річки Сейм, яке досягло Десни.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Ситуація з якістю води у річках Сейм та Десна контрольована — Міндовкілля