Набув чинності закон про легалізацію медичного канабісу: що він передбачає

16 серпня 2024 року в Україні набув чинності закон, який врегульовує обіг канабісу в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності.

У МОЗ розповіли, що він передбачає.

Закон дозволяє обіг з обмеженнями канабісу, його смоли, екстрактів і настоянок в медичних цілях — ці речовини виключили з переліку особливо небезпечних речовин.

Розробили ліцензійні умови, які дозволяють вирощувати канабіс в України. Їх незабаром розгляне Кабмін. Також під ліцензійний контроль підпадатиме весь ланцюг обігу медичних конопель від імпорту або вирощування до відпуску пацієнту в аптеці. Також серед вимог — вирощування в умовах закритого ґрунту, забезпечення цілодобового відеоспостереження з наданням безоплатного доступу до нього Нацполіції, дотримання належної практики культивування та збирання вихідної сировини рослинного походження.

Крім того, передбачено порядок придбання насіння рослин — воно повинно мати сертифікат якості, та бути зареєстрованим в Державному реєстрі сортів рослин, придатних для поширення.

Лабораторні дослідження канабісу на вміст ТГК будуть здійснюватися виключно в державних лабораторіях, а зразки рослин відбиратимуться за участі Нацполіції, аби не допустити незаконний обіг наркотичних речовин.

Прозорість та контроль обігу ліків з канабісу забезпечуватиметься електронною системою, яка має запрацювати восени цього року. 

Також закон дозволяє імпорт рослинної субстанції канабісу, з якої можливо виготовити ліки в аптеці. Для ввезення в Україну сировини ліцензований імпортер повинен отримати в Держлікслужбі відповідний дозвіл та не перевищувати встановлені державою квоти. Субстанція реєструватиметься як активний фармацевтичний інгредієнт (АФІ) в Державному реєстрі лікарських засобів за скороченими строками (до 30 днів).

Ліки з медичного канабісу будуть виготовлятися в умовах аптеки. Їх призначатимуть тільки тим пацієнтам, для яких не діють звичайні лікарські засоби або ж вони викликають у них побічні реакції.

Придбати препарати з канабісу в Україні можна буде тільки за електронним рецептом, в якому буде вказуватись лікарська форма, дозування, назви діючих речовин. Очікується, що вони будуть доступні у формі оральних крапель, твердих капсул та дентальних паст.

«Нагадаємо, в законі йдеться лише про медичне, а не рекреаційне використання ліків на основі канабісу», — додають у МОЗ.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.