У ДПСУ розповіли про закарпатського прикордонника, який втік до росії

У Держприкордонслужбі запевняють, що через старшого лейтенанта ДПСУ Руслана Сирового, який втік до рф, не могло статися витоку інформації.

Про це у коментарі «УП» розповів речник ДПСУ Андрій Демченко.

«Звісно, ми реагуємо на інформацію, що з’явилася на російських ресурсах, начебто про його місцезнаходження в Москві, та що тривалий час він був російським агентом. Зараз проводиться робота щодо з’ясування всіх обставин, пов’язаних з його зникненням і проходженням служби», — сказав Демченко.

Водночас, за словами речника, Сировий у відомстві не мав доступу до секретних документів чи інформації, а також не виконував завдання з адміністрування інформаційних систем або цифрової інфраструктури чи вузлів зв’язку, що могло би вплинути на безпеку. Тому, витік секретної інформації через нього не підтверджується, як про це заявляє рф.

Що відомо про закарпатського прикордонника, який втік до рф

Руслан Сировий був начальником групи моніторингу обстановки відділення інспекторів прикордонної служби «Велятино» на Закарпатті, куди прибув у червні 2023 року.

Демченко розповів, що, коли стало відомо про його зникнення, Сировий не прибув на місце служби та перестав відповідати на дзвінки.

За даними слідства, він шпигував на користь спецслужб рф, а потім разом з ухилянтами незаконно втік до Угорщини. Згодом він приїхав до росії, у росЗМІ обіцяли згодом викласти велике інтерв’ю зі зрадником. 

Слідчі повідомили йому про підозру в дезертирстві та готують підозру в державній зраді.

До цього він проходив службу в підрозділі, який виконував завдання в Луганській області. Крім того, військовий брав участь в бойових діях ще з 2014 року. Демченко заявляє, що не був конфліктним, жодних фактів, які б вказували на неправомірні дії з його боку, не фіксували.

«До того ж, видаючи цього військовослужбовця за свого "супершпигуна", який не мав необхідного доступу до секретів, російські пропагандисти забули згадати, що і в 2014, і в 2022 роках, беручи участь в бойових діях, він разом з іншими прикордонниками вів вогонь по нападниках та окупантах, і на своєму рахунку має не одного знищеного загарбника», — додав речник ДПСУ.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

СБУ затримала у Запоріжжі зрадницю, яка передала ФСБ дані своїх родичів із ЗСУ