У ЄС до кінця березня завершать підготовку 11 тисяч українських військових

У Євросоюзі планують до кінця березня підготувати 11 тисяч військових. Про це заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель у Стокгольмі на пресконференції за підсумками зустрічі міністрів оборони країн ЄС.

Зокрема, у рамках допоміжної тренувальної місії готують екіпажі для танків, які будуть передані в Україну від країн-членів НАТО. Загалом до кінця року планують навчити 30 тисяч військових.

Також Боррель запропонував план із трьох пунктів щодо постачання снарядів Україні на €2 мільярди: постачання наявних запасів, закупівля боєприпасів калібру 155 мм та переведення промисловості в режим військового стану.

«Мова йде про постачання з існуючих запасів, для чого я пропоную виділити з Європейського фонду світу 1 млрд євро, другий крок — спільні закупівлі боєприпасів калібру 155 мм, на що має бути виділено ще 1 млрд євро, і переведення нашої промисловості до режиму військового стану», — сказав він.

Шведське головування у Раді ЄС за підсумками зустрічі повідомило, що посли країн погодили виділення додаткових 2 млрд євро для Європейського фонду миру, з якого фінансують військову допомогу країн-членів для України. 

«Сьогодні посли ЄС затвердили додаткові 2 млрд євро для Європейського фонду миру. Це рішення — чіткий сигнал, що ЄС налаштований і далі надавати військову підтримку Україні та іншим партнерам», — зазначають у повідомленні. 

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Україна отримала допомогу від союзників на €150 млрд — Столтенберг