У ЄС домовилися призупинити спрощений візовий режим з росією

У середу, 31 серпня, глави МЗС країн ЄС досягли політичної домовленості щодо призупинення спрощеного візового режиму з росією на тлі війни проти України. Однак про повну заборону на видачу документів не йдеться, оскільки з цього питання немає одностайності серед країн.

Про це у Twitter повідомив Жозеп Боррель, верховний представник ЄС із зовнішньої політики.

За його словами, призупинення спрощеного візового режиму значно зменшить кількість нових віз, виданих державами-членами ЄС.

Крім того, отримати дозволи на в'їзд буде складніше, процес буде довшим і, як наслідок, кількість нових відвідувачів буде суттєво зменшено.

«Такий спільний підхід буде запобігати потенційному візовому шопінгу росіян, які їдуть сюди і намагаються шукати кращих умов. Ми не хочемо відрізати тих росіян, які проти війни в Україні», — додав Боррель.

Він також зазначив, що ЄС погодився, що паспорти, видані російською владою на окупованих територіях України, не визнаватимуть. А після того, як рішення ЄС набере чинності, вартість шенгенських віз для росіян зросте з €35 до €80.

Нагадаємо, що переговори щодо заборони на в'їзд для росіян відбувались 30-31 серпня у Празі і проходили на рівні очільників МЗС.

Перед ухваленням остаточного рішення п’ятірка країн виступила з заявою, що вживатиме окремих заходів зі скорочення кількості росіян, допущених на свою територію, якщо в ЄС не дійдуть спільного рішення. Таку заяву оприлюднили Польща, Фінляндія, Естонія, Латвія та Литва.

Німеччина та Франція, Угорщина, а також кілька країн Південної Європи виступили проти повної заборони.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Німеччина та Франція пропонують курси медіаграмотності для росіян замість заборони видачі віз — ЗМІ