У ЄС запрацювала нова прокуратура, яка боротиметься з бюджетним шахрайством

У вівторок, 1 червня, в Європейському Союзі розпочала роботу нова прокуратура. Вона створена для боротьби з шахрайством під час витрачання бюджету союзу.

Про це пише «Радіо Свобода».

Прокуратура на чолі з Лаурою Кевеші (на фото), колишньою керівницею румунського антикорупційного органу є першою незалежною службою ЄС, яка має повноваження розслідувати та переслідувати за корупційні злочини в судах країн-членів.
За час свого перебування у правоохоронній системі Румунії Кевеші звинуватила рекордну кількість міністрів, політиків та інших посадових осіб за корупційні зловживання.

Штаб-квартира нової прокуратури розташована у Люксембурзі. Новий орган створений у відповідь на критику, що бюджет ЄС втрачає близько €500 млн на рік.

Зазначається, що нинішній офіс ЄС щодо боротьби з шахрайством має повноваження лише рекомендувати державам-членам розслідувати певні справи, але не змушує їх це робити.

Чиновники заявляють, що основну увагу прокуратура зосередить на зловживаннях коштами, виділеними на боротьбу з COVID-19.

Європейська прокуратура створена на основі посиленої співпраці між 22 державами-членами. Також п’ять країн ЄС не беруть участь: Швеція, Угорщина, Польща, Ірландія та Данія. Але зазначається, що вони зможуть приєднатися до співпраці в будь-який час. Очікується, що прокуратура розслідуватиме приблизно 3 тис. справ на рік.

Європейську прокуратуру планували запустити ще наприкінці 2020 року, однак цьому завадила пандемія коронавірусу.

Рада ЄС офіційно дозволила в'їзд до Євросоюзу вакцинованим туристам: умови