У Європі дефіцит пороху та тротилу загрожує виробництву снарядів для України — ЗМІ

Нестача вибухових речовин може загальмувати виготовлення в Європі боєприпасів для України. Про це пише Financial Times з посиланням на європейських чиновників та виробників зброї.

За їх словами, дефіцит пороху, нітроцелюлози і тротилу призвів до того, що промисловість не в змозі швидко виконати замовлення, незалежно від того, скільки коштів виділять на вирішення цієї проблеми.

«Фундаментальна проблема полягає в тому, що європейська оборонна промисловість не в змозі виробляти військову продукцію у великих масштабах», — цитує газета одного німецького чиновника.

Виробники боєприпасів зазначають, що у Європі обмежені потужності для виробництва необхідних вибухових речовин і для їх нарощування знадобиться кілька років.

«Неможливо за короткий час збільшити виробництво нітроцелюлози. В Європі немає важливих виробників сировини, яка нам потрібна. Якщо я хочу збільшити виробництво пороху, мені потрібно, мабуть, три роки», — пояснив Їржі Гінек, голова Асоціації оборонної і безпекової промисловості Чеської Республіки.

Водночас із зростанням попиту підвищилася і вартість продукції. Антоніо Каро, гендиректор іспанської зброярської компанії Fábrica Municiones de Granada, розповів, що основні компоненти подорожчали вдвоє, а у деяких випадках — втроє.

За його словами, типовий снаряд сьогодні коштує 850 євро, що приблизно на 20% більше, ніж до російського вторгнення.

Нагадаємо, 20 березня країни ЄС планують підписати проєктну угоду про спільну закупівлю артилерійських снарядів калібру 155 міліметрів для України.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

США уклали контракт на виробництво боєприпасів для України на понад $500 млн