У Фірташа оскаржать у Верховному Суді повернення державі Запорізького титано-магнієвого комбінату

Центральний апеляційний господарський суд підтвердив рішення суду першої інстанції щодо повернення Запорізького титано-магнієвого комбінату (ЗТМК) у власність держави.

До судових рішень 49% підприємства належало Tolexis Trading Limited, що входила в Group DF українського бізнесмена Дмитра Фірташа (51% належало Фонду держмайна). У компанії не згодні з рішенням і позиватимуться до Верховного Суду.

У серпні 2021 року Господарський суд Запорізької області за позовом Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) постановив, що компанія Tolexis Trading після отримання у 2013 році частки у ЗТМК не виконала зобов'язання інвестувати $110 млн у модернізацію підприємства протягом 2013-2015 років.

Повідомлялось, що кошти витратили на погашення раніше створених заборгованостей ЗТМК за енергоносії перед кредиторами, пов'язаними з Group DF. Пізніше кошти вивели на рахунки офшорних фірм. На модернізацію підприємства спрямували лише 20 млн грн.

Частку Фірташа в підприємстві повернули у державну власність.

Представники Tolexis Trading Limited наполягають, що інвестор повністю виконав усі зобов'язання в рамках договору та проінвестував у ЗТМК $110 млн.

Компанія Tolexis Trading Limited опублікувала заяву, в якій повідомила, що оскаржить рішення Центрального апеляційного господарського суду у Верховному суді.

«Рішення є необґрунтованим і політично мотивованим, воно ухвалене з цілою низкою процесуальних порушень», — йдеться в заяві.

«Прискорене ухвалення рішення та ціла низка процесуальних порушень, які ми побачили, дають нам підстави говорити про політичний тиск на суд», — додав Роман Чишинський, адвокат Tolexis Trading Limited

У компанії називають повернення підприємства державі незаконним.

«Це частина рейдерського плану щодо «віджиму» підприємства в іноземного інвестора під конкретного покупця», — заявляє адвокат.