У Франції горить Руанський собор (фото, відео)
BFM Normandie / Х

У четвер, 11 липня, у Франції сталася пожежа у Руанському соборі. Пожежа охопила шпиль Руанського собору, будівлю евакуювали, навколо неї встановили охоронний периметр.

Про це повідомляє BFM Normandie.

Причина пожежі наразі невідома.

Як пише Le Monde, опівдні на шпилі Руанського собору у Приморській Сені спалахнула пожежа. Шпиль ремонтується з початку 2024 року.

«На шпилі Руанського собору почалася пожежа. Походження на даному етапі невідоме. Усі громадські ресурси мобілізовані», — написав мер міста Ніколас Майєр-Россіньол у соцмережі X.

Пожежники департаменту повідомили Agence France-Presse , що «задіяно 33 машини та 63 пожежних».

Поточні роботи над шпилем, який виготовлений із чавуну та має 151 м у висоту, є завершальним етапом більш комплексної реконструкції собору, яка триває з 2015 року. Орієнтовна вартість цього останнього проєкту оцінюється в €1,33 млн.

Шпиль, один із найвищих у Європі, був урочисто відкритий у 1876 році замість попереднього, знищеного під час пожежі у 1822 році.

Вибір чавуну як єдиного матеріалу для конструкції виявився непридатним у довгостроковій перспективі: він «крихкий і недостатньо гнучкий, щоб справлятися з впливом негоди, писали в обласному управлінні у справах культури у презентації проєкту.

Будівля входить до списку національної спадщини Франції та є четвертим за висотою готичним собором у світі.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

У Франції горів Версальський палац (відео)