У Франції прирівняли секс із дітьми віком до 15 років до згвалтування
France 24

У четвер французький парламент ухвалив закон, який визначає секс із дитиною у віці до 15 років як зґвалтування, повідомляє Reuters.

Відтепер жоден дорослий не зможе зажадати згоди дитини віком до 15 років. Секс із дитиною, що не досягла цього віку, каратимуть тюремним ув'язненням строком до 20 років.

Вік згоди у державі раніше становив 15 років. Але у Франції прокурорам потрібно було довести, що статевий контакт відбувся під примусом, щоб домогтися засудження за зґвалтування.

Деякі законодавці висловлювали побоювання з приводу того, що вік згоди, нижче якого секс автоматично вважається зґвалтуванням, може криміналізувати сексуальні відносини зі згоди між неповнолітнім і особою, лише на кілька років старшою. Відтак, поправка «Ромео і Джульєтта» дозволяє сексуальні відносини між неповнолітнім і особою до п'яти років старшою. Пункт не застосовуватимуть у разі сексуального насильства.

Передісторія

У Франції не було закону, згідно з яким дитина до певного віку вважається нездатною дати згоду на секс.

Уряд запропонував ухвалити закон, який забороняє особам менше 15 років давати згоду на статеві стосунки, у 2018 році. Рішення ухвалити закон пов'язане з двома гучними судовими справами. Двох дорослих чоловіків звинуватили у статевих актах з 11-річними дівчатами. Як повідомлялося, французькі закони дозволили чоловікам уникнути звинувачення в зґвалтуванні.

Європарламент оголосив ЄС «зоною свободи ЛГБТ+»