У Франції — суд над чотирма підозрюваними у стрілянині в поїзді 2015 року

Четверо людей постали перед судом у Франції за справою щодо нападу на американців на швидкісному поїзді у серпні 2015 року.

Аюба Ель-Хаццані звинувачують у стрільбі на борту поїзда, який їхав з Амстердама в Париж, за три місяці до нападу в Парижі. Він поранив двох людей, а потім його затримали пасажири, повідомляє ВВС.

Ніхто не загинув в результаті інциденту, який надихнув Клінта Іствуда зняти трилер «Поїзд на Париж».

Ще троє підозрюються у допомозі Ель-Хаццані у плануванні нападу. Білалу Чатрі, Мохамеду Баккалі та Редуану Себбару пред'являю менші звинувачення, ніж головному підозрюваному. Це змова з терористами та співучасть у замаху на вбивство.

Ель-Хаззані може загрожувати довічне ув'язнення, якщо його визнають винним у замаху на вбивство в рамках терористично ой організації та змови з метою вчинення терористичних злочинів. Під час першого слухання він сказав судді, що організатор нападів у Парижі Абдельхамід Абаауд замовив йому напад, повідомляє інформаційне агентство AFP.

За результатами чотирирічного розслідування десятки людей були викликані свідками в процесі. Вважається, що 90-річного Іствуда викликали в якості свідка-експерта, і, як повідомляється, матеріали його фільму можуть бути показані під час розгляду справи.

Аюб Ель-Хаззані, громадянин Марокко, який воював за «Ісламську державу» в Сирії, заявив на попередніх слуханнях, у яких брало участь агентство «Франс прес», що Абаауд наказав йому націлитися на американців. Зокрема, підозрюваний заявив: «Він сказав мені, що найкращим способом виконання моєї місії є використання вибухівки. Але я сказав, що віддаю перевагу автомату Калашникова». Два підозрюваних у тероризмі нібито приїхали до Європи із Сирії та залишалися разом у Брюсселі.

Потім Ель-Хаззані сів у поїзд на станції Брюссель Міді 21 серпня 2015 року, озброївшись автоматом Калашникова, 270 патронами до пістолета, пляшкою бензину, канцелярським ножем та молотом.

Прокурори кажуть, що підозрюваний вчинив теракт, маючи намір здійснити масовий різанину.

Четверо пасажирів вступили в бійку із нападником, у тому числі двоє американських військовослужбовців, які не були на службі, коли поїзд проїжджав повз французьке місто Уньї. Тодішній президент Франції Франсуа Олланд особисто нагородив усіх чотирьох найвищою відзнакою Франції — орденом Почесного Легіону.

Пізніше підозрюваний заявив судді, що не міг нікого вбити, заявив Франс Інтер. «Я мав при собі дві види зброї. Всередині я був психологічно зруйнований, але в останню хвилину я просто не зміг цього зробити».

Він також сказав судді, що, побачивши, що сталося в Сирії, поки він був під вартою, він шкодує про те, що не вбив нікого.

Очікується, що судовий розгляд завершиться 18 грудня.

Генпрокуратура Німеччини протягом року відкрила 320 нових справ щодо ісламського терору