У Гаазі розпочинаються слухання через порушення росією морської конвенції ООН

Постійна палата третейського суду (ППТС) у Гаазі сьогодні, 23 вересня, розпочала слухання по суті за позовом України проти рф за порушення права прибережної держави відповідно до Конвенції ООН з морського права 1982 року.

Про це йдеться у заяві палати третейського суду.

Слухання триватимуть з 23 вересня по 5 жовтня 2024 року в залі Постійної палати третейського суду, що знаходиться в Палаці миру, Гаага, Нідерланди.

У ході слухань будуть розглядатися питання юрисдикції, прийнятності справи та її суті. Вступну заяву України було заплановано на 10:20 23 вересня, а вступну заяву росії — на 10:40 того ж дня.

Завершальні промови сторін прозвучать 3 жовтня о 17:40 від України та 5 жовтня о 17:40 від рф.

Публічний доступ до слухань буде закритий після початкових виступів. Однак вступні та заключні заяви сторін транслюватимуться у прямому ефірі. Після завершення слухань на сайті суду буде оприлюднено відкриті матеріали справи.

Нагадаємо, 14 вересня 2016 року Україна ініціювала окреме провадження проти рф через порушення нею Конвенції ООН з морського права для захисту своїх прав як прибережної держави у Чорному, Азовському морях та Керченській протоці.

У травні 2017 року відбулося перше засідання трибуналу, в результаті якого було створено арбітраж для розгляду позову України. 19 лютого 2018 року Україна подала до ППТС у Гаазі меморандум — пакет доказів порушення суверенних прав України рф у Чорному та Азовському морях і Керченській протоці.

Росія намагалася заперечити юрисдикцію арбітражу, і суд відклав розгляд справи по суті до вирішення цього питання. У лютому 2020 року трибунал визнав свою юрисдикцію у справі частково — щодо порушень в Азовському морі та Керченській протоці, а також викрадення українських природних ресурсів.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Кібератака на «Київстар»: СБУ встановила винних та готує матеріали для Гааги