У Генштабі ЗСУ знищили матеріали про вторгнення Росії до Криму
Міністерство оборони України

Колишній начальник Генерального штабу ЗСУ Володимир Замана заявив, що в ГШ знищили документи про вторгнення російської армії до Криму і спроби Збройних сил чинити опір.

Захист Замани одержав із Генштабу документи, які свідчать про те, що після анексії Криму було знищено інформацію про порушення російськими літаками і вертольотами повітряного простору України в лютому-березні 2014 року і спроби ЗСУ протистояти цій авіації.

Про це він розповів в інтерв'ю головному редактору видання «Гордон» Олесі Бацман. Видання оприлюднило отримані з Генштабу документи.

«Ми зробили запит до Міністерства оборони і отримали відповідь, що розвідувальних відомостей про порушення повітряного простору в Криму, про застосування збройних сил РФ, про розпорядження Турчинова про застосування Збройних сил, наказів якихось немає. Відповідь наступна: всі ці матеріали були знищені в 2016-2017 роках», — підкреслив Замана.

Відповідь Генштабу про знищення документів

Відповідь Генштабу про знищення документів

Відповідь Генштабу про знищення документів

Крім цього, ексначальник Генштабу ЗСУ заявив, що не збереглися й дані про спроби українських військовослужбовців зупинити агресію і знищити авіацію Росії, оскільки всі документи ліквідовані 26 травня 2016 року.

Як повідомив Замана, всі задокументовані відомості про вторгнення Путіна були знищені «відповідно до акту», датованого 22 груднем 2017 року.

Це парадоксальні речі. У нас є матеріали — розпорядження, укази, яким 30-50 років. А ці документи ні з того ні з сього знищили. Ми зараз зробили запит: за чиїм наказом, за чиїм розпорядженням і які документи знищені. Але я боюся, що і акт знищений.

Інтерв'ю записали наприкінці жовтня. У ньому Замана говорить про кримінальне провадження проти себе, про анексію Криму 2014 року та дії тодішнього українського керівництва, зокрема в.о. президента Олександра Турчинова, про колишнього й нинішнього президентів України Петра Порошенка і Володимира Зеленського, а також про те, коли Крим і Донбас повернуться під контроль України.

Справа «Хізб ут-Тахрір». Російська влада засудила трьох кримських татар на строки від 12 до 17 років ув'язнення