У Грузії на виборах перемагає правляча партія «Грузинська мрія»
УНІАН

На парламентських виборах у Грузії, за попередніми даними, перемагає правляча партія «Грузинська мрія». Але опозиція відхилила результати та заявила, що планує протестувати.

Після обробки 63 % бюлетенів на парламентських виборах у Грузії лідирує правляча партія «Грузинська мрія», яка набирає 48,99 % голосів. Головний суперник партії влади — виборчий блок «Єдиний національний рух — об'єднана опозиція», сформований партією Міхеїла Саакашвілі, набирає 26,05 відсотка, повідомляє агентство «Інтерфакс» в неділю, 1 листопада, з посиланням на Центральну виборчу комісію Грузії. Блок посідає друге місце.

Про це свідчать дані екзит-полу, проведеного британською організацією Survation, передає грузинський телеканал «Руставі-2».

Опозиція вважає результати виборів сфальсифікованими. Брифінг голови грузинської ЦВК Тамари Жванії намагався зірвати представник ЦВК від опозиції, який вимагав не оприлюднювати «сфальсифіковані дані», проте поліцейські вивели опозиціонера із зали.

«Ми не приймемо цей результат і закликаємо людей приходити на проспект Руставелі (у столиці Тбілісі) о 16:00 у неділю» — про це Ніка Мелія, одна з лідерів блоку «Єдиний національний рух — об'єднана опозиція», заявила після консультацій з іншими лідерами опозиції, повідомляє Reuters.

Міжнародні спостерігачі планують провести пресконференцію за годину до акції протесту.

Голова правлячої партії Бідзіна Іванішвілі привітав прихильників з перемогою на виборах, не чекаючи попередніх офіційних даних і посилаючись на екзит-пол.

Виконавчий секретар правлячої партії «Грузинська мрія» Іраклій Кобахідзе заявив на брифінгу в ніч на неділю, що не виключає проведення другого туру виборів за мажоритарними списками в 12 з 30 виборчих округів. «Зараз, коли йде підрахунок голосів, представники опозиції у виборчих комісіях здійснюють саботаж, максимально тягнуть час і не передають підсумки голосування на дільницях в окружні комісії», — сказав Кобахідзе, зазначивши, що всі повинні дочекатися остаточних підсумків виборів.

Тим часом лідери опозиційних партій у ці години проводять термінову нараду щодо погодження подальших дій. Як заявив журналістам один із лідерів опозиційної партії «Єдиний національний рух» Никанор Мелія, в передвиборчому штабі якого зібралися опозиціонери, влада «тотально фальсифікує результати виборів, і цьому дадуть адекватну відповідь».

30 жовтня в Грузії відбулися парламентські вибори за новими правилами. Згідно з ними, виборці обирали 150 депутатів, 120 місць у парламенті будуть заповнені за пропорційними списками, а 30 за мажоритарними. При цьому бар'єр проходження в парламент для партій складає лише один відсоток (раніше було п'ять відсотків), а для виборчих блоків — стільки відсотків, скільки партій створили блок. Країна у 2017 році перейшла на парламентську систему правління.

Парламент Грузії складається з 150 депутатів, яких обирають на чотири роки. У виборах брали участь 48 партій і два опозиційні блоки. Право голосу мали понад ніж 3,5 млн громадян Грузії. Для них до 20:00 працювали до 3,8 тисячі виборчих дільниць.

Дані екзит-полів оцінюють голосування лише за партійними списками, за якими до парламенту оберуть 120 депутатів. Ще 30 обирають по мажоритарних округах.

За даними екзит-полів, до грузинського парламенту потрапляють 9 партій: провладна партія «Грузинська мрія» — 52,26%; «Єдиний національний рух» (опозиційна коаліція, сформована партією Саакашвілі) — 25,33%; опозиційна сила «Європейська Грузія» — 4%; партія «Гірчі» — 3,5%; партія «Лело» — 2,6%; ультраправий і проросійський «Альянс патріотів» — 2,3% (за іншими даними — 3,29%); виборчий блок Георгія Вашадзе — 2,3%; «Грузинська лейбористська партія» — 1,2%; партія «Громадяни» — 1%.

Про схожі результати виборів свідчать екзит-поли американської компанії Edison Research, які замовила телекомпанія «Формула», передає «Грузия Online».

Так, за цими даними до парламенту Грузії проходять: «Грузинська мрія» — 46%; «Єдиний національний рух» — 28%; «Європейська Грузія» — 5%; «Лело» та «Гірчі» — по 3%; «Альянс патріотів» — 2%.

Дані екзит-полів дають оцінку голосуванню лише за партійними списками. Це 120 мандатів. Ще 30 обирають по мажоритарних округах.

За результатами обидвох екзит-полів до парламенту Грузії не пройшла проросійська партія «Єдина Грузія».

Правляча партія, заснована найбагатшою людиною Грузії Бідзіною Іванішвілі, заявила, що отримала достатньо голосів для формування однопартійного уряду в країні.

«Немає сумнівів, що ми перемогли і зможемо сформувати уряд», — заявив журналістам Іраклій Кобахідзе, відповідальний секретар партії.

Кобахідзе заявив, що кандидати від «Грузинської мрії» виграли більшість із 30 індивідуальних мандатів, хоча в деяких випадках буде необхідний другий тур, оскільки жоден кандидат не отримав більше 50% голосів. Кандидати, обрані в окремих перегонах, посядуть 30 місць у 150-місцевому парламенті, а партійні списки будуть використані на решту 120 місць.

Альянс із понад 30 опозиційних партій «Єдиний національний рух — об'єднана опозиція», який є найбільшою і найсильнішою опозиційною силою, заявив у п'ятницю, що не буде йти в коаліцію з правлячою партією після виборів.

Опозиція звинуватила правлячу партію та її прихильників у купівлі голосів та загрозах виборцям та місцевим спостерігачам, а також у порушеннях під час підрахунку голосів. Лідери грузинської мрії заперечували звинувачення та визнавали лише деякі технічні порушення в голосуванні.

Реакція Саакашвілі

Колишній президент Грузії Саакашвілі з 2004 по 2015 роки був лідером партії «ЄНР». Нині він назвав підсумки парламентських виборів тріумфом грузинських опозиційних сил.

УНІАН цитує заяву політика, що національний рух та інші опозиційні групи отримали абсолютну більшість у Грузії. Він пообіцяв протистояти владі до кінця. Про це він заявив в ефірі каналу «Мтаварі архі», передає Грузія Online.

Він вважає першочерговим завданням формування уряду національної єдності з іншими опозиційними партіями. Саакашвілі додав, що не претендуватиме на посаду прем'єр-міністра в цьому уряді.

За словами Саакашвілі, правляча партія «Грузинська мрія» програла парламентські вибори і довела, що важливим є саме народ. «Вони програли, сьогодні ми довели, яка ми важлива нація. Система Іванішвілі рухнула. У цій ситуації їх історія закінчена», — заявив він.

Саакашвілі заявив також, що не підтримує конфронтації в країні. В разі перемоги політик обіцяє мирну передачу процесу і відсутність репресій.

Передісторія виборів

Економіка країни постраждала від поширення коронавірусу. Популярність уряду слабшала, і опоненти звинувачують його в неправильних економічних рішеннях, вибірковому правосудді, слабкій зовнішній політиці та придушенні інакомислення шляхом бурхливого розгону протестів.

Reuters цитує заяви критиків, що Іванішвілі, який не обіймає посад в уряді, потаємно керує країною з населенням у 3,7 мільйони людей. Це звинувачення спростовує «Грузинська мрія», яка є правлячою партією вже два строки поспіль.

Тим часом п'ята частина грузинської території контролюється проросійськими сепаратистами після серпневої війни з Росією в 2008 році.

І уряд, і опозиція хотіли б приєднання Грузії до Європейського Союзу та НАТО, проте Москва протистоїть таким крокам. «Грузинська мрія» також сприяє тіснішим зв'язкам з Росією.

 

Саакашвілі заявив, що повертається в Грузію. Там не проти. Вже готують в'язницю