У Грузії відкликали законопроєкт, який спричинив дводенні протести

У Грузії після двох днів протестів відкликали з парламенту законопроєкт про «Про прозорість іноземного впливу». Про це йдеться у спільній заяві парламентської більшості — правлючої партії «Грузинська мрія» та ініціатора документу «Сила народу».

Вони заявили, що документ «викликав розбіжності в думках у суспільстві», а «його прийняття у першому читанні в очах частини громадськості подали як відхід від європейського курсу».

«Враховуючи все вищевикладене, як влада, відповідальна перед кожним членом суспільства, ми вирішили беззастережно відкликати підтриманий нами законопроект без застережень», — йдеться у заяві.

Водночас правляча більшість пообіцяла після того, як спаде «емоційний фон», «краще пояснити» суспільству призначення цього законопроєкту.

Нагадаємо, резонансний законопроєкт «Про прозорість іноземного впливу» парламент Грузії схвалив у першому читанні 7 березня. Відповідно до нього, у країні мали створити реєстр так званих іноземних агентів — некомерційних юридичних організацій та ЗМІ, які фінансуються з-за кордону більш ніж на 20%.

Документ розкритикували у Євросоюзі та США, а опозиція назвала його калькою російського закону.

Прийняття законопроєкту спричинило дводенні масові протести у Тбілісі. Невдоволені громадяни намагалися прорватися до парламенту, проте протестуючих розігнала поліція із застосування водометів, сльозогінного газу та гумових куль.